Runā Rīga
2016. gada 9. marts, 11:15

Iļģuciemā viesosies Liepājas Tautas teātris ar izrādi "Bernardas Albas māja"

Jauns.lv

Latvijas amatierteātru skates „Gada izrāde 2015” ietvaros 12. martā plkst. 11.00 Rīgas Kultūras centrā „Iļģuciems” notiks Liepājas tautas teātra izrāde pēc spāņu dzejnieka Federiko Garsijas Lorkas lugas „Bernardas Albas māja” motīviem. Uzveduma režisore Ināra Kalnarāja.

Lugas pamatā ir traģisks stāsts par piecām māsām, kuras pakļautas savas mātes pārspīlēti augstajām morāles prasībām. Lugas darbības laikā šīs sievietes neveiksmīgi meklē ceļus un veidus, kā tikt ārā no savas mātes mājas. Lugas sižetu saasina māsu savstarpējās attiecību nesaskaņas un nelaimīga mīlestība, kā rezultātā sākas cīņa ar traģisku noslēgumu.

Izrāde aicina domāt par to, ka mīlestība, kas ir viens no lielākajiem pasaules radošajiem spēkiem, var kļūt iznīcinoša, ja tiek ierobežota, pakļauta un apspiesta.

Spāņu 20.gs. dzejnieka un dramaturga, mūziķa un domātāja Federiko Garsijas Lorkas (1898 – 1936) daiļrade Latvijā zināma pateicoties Knuta Skujenieka latviskotajai dzejas izlasei “Kliedziens”(1971) un Edvīna Raupa tulkotajām skicēm par Spānijas kultūras vēsturi ( folkloru, mūziku, dzeju) grāmatā “Lekcijas”(2013), kas atklāj F. G. Lorkas estētiskos principus un ciešo saikni ar spāņu tradicionālo kultūru. Populārākā no Lorkas lugām ir drāma “Bernardas Albas māja” Vijas Svīkules tulkojumā (1965).

Dzejnieka daiļradi caurvij mīlestības un nāves motīvi: „Laikabiedru liecībās Lorka ir vitalitātē kūsājošs spānis, kurš vienmēr gribēs sākt vietā, kur cits ir apstājies un kura dzejā un dramaturģijā šī sākuma un beigu sadures līnija ir dramatiska nāves un dzīvības divkauja klajā laukā. Tikai kaila dvēsele un kaila miesa.” *

_________________________________________

* Raups, Edvīns. “Tikai noslēpums mums ļauj dzīvot. Tikai noslēpums”. Lorka, Federiko Garsija. Lekcijas. Rīga: Neputns, 2013, 5. Lpp

Ieeja bez maksas.

Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

Regīna Zommere / Publicitātes foto

Tēmas