foto: LETA
EDSO Saeimas vēlēšanu laikā uz Latviju nosūtīs vēlēšanu izvērtēšanas misiju
Politika
2018. gada 15. jūlijs, 17:33

EDSO Saeimas vēlēšanu laikā uz Latviju nosūtīs vēlēšanu izvērtēšanas misiju

LETA

Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) pārstāvji šoruden gaidāmo Saeimas vēlēšanu laikā nolēmuši uz Latviju nosūtīt vēlēšanu izvērtēšanas misiju, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā (ĀM).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

EDSO pārstāvji no 4.jūnija līdz 7.jūnijam ieradās Latvijā Vajadzību izvērtēšanas misijā (Needs Assesment Mission), lai lemtu, kāda formāta vēlēšanu novērošanas misiju nosūtīt uz gaidāmajām Saeimas vēlēšanām. Pēc vizītes sagatavotais un ceturtdien publicētais ziņojums rekomendē uz Latviju nosūtīt Vēlēšanu izvērtēšanas misiju (Election Assessment Mission).

ĀM skaidroja, ka šī no iespējamajām vēlēšanu novērošanas misijām ir vismazākā formāta, un nozīmē, ka novērotāji pārsvarā uzturas reģionos un seko līdzi kādam atsevišķam identificētam problēmjautājumam.

Vēlēšanu izvērtēšanas misija parasti tiek nosūtīta, ja iesaistītās puses pauž uzticību vēlēšanu procesam un tā taisnīgumam un caurspīdīgumam, kā arī ja valstī ir novērota politiskā dažādība, cieņa pret pamatbrīvībām, demokrātisko institūciju efektivitāte, pilsoniskās sabiedrības organizāciju dažādība un brīva un neatkarīga mediju vide.

Vēlēšanu novērošana EDSO dalībvalstīs ir ierasta prakse, ja vien dalībvalsts pret to neiebilst. 2014.gadā Latvijā EDSO pirmo reizi veica Vēlēšanu izvērtēšanas misiju, bet pirms tam - no 2006.gada līdz 2011.gadam Latvijā vēlēšanu laikā notika Ierobežota vēlēšanu novērošanas misija (Limited Election Observation Mission), ietverot gan ilgtermiņa novērotājus, gan vēlēšanu dienas monitoringu galvaspilsētā.

Kā ziņots, 13.Saeimas vēlēšanas notiks oktobra pirmajā sestdienā, savukārt no 18.jūlija sāksies partiju kandidātu sarakstu iesniegšana.