Straujuma atdod kancelejai atpakaļ vērtīgo gleznu, kuru izpirka par 20 eiro
Ekspremjere pārdomājusi: Rusiko Chikvaidzes gleznu, kuru viņa izpirka par 20 eiro, atdos. Straujumai tiks pārskaitīti atpakaļ 20 eiro.
Sabiedrība
2016. gada 9. marts, 14:55

Straujuma atdod kancelejai atpakaļ vērtīgo gleznu, kuru izpirka par 20 eiro

Jauns.lv

Bijusī Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) nolēmusi Valsts kancelejai atdot atpakaļ izpirkto gruzīnu mākslinieces Rusiko Chikvaidzes gleznu, informēja Valsts kancelejas Komunikācijas departamenta vadītājas vietniece Zaiga Barvida.

Gleznu Straujuma dāvanā bija saņēmusi laikā, kad veica premjerministres pienākumus. Barvida apstiprināja, ka Valsts kanceleja ir saņēmusi informāciju no Straujumas, ka viņa minēto gleznu, kura tika novērtēta par 20 eiro, gatava atgriezt atpakaļ.

Pēc tam, kad Straujuma būs atdevusi gleznu, kanceleja no valsts budžeta līdzekļiem Straujumai pārskaitīs to summu, ko viņa samaksājusi par šo dāvanu.

Jau ziņots, ka bijusī valdības vadītāja vēlējās izpirkt 11 diplomātiskās dāvanas, ko viņa saņēmusi laikā, kamēr bija premjerministre. Izpērkamo dāvanu summa bija 470 eiro.

Pēc tam, kad tapa zināms, kādas dāvanas Straujuma plāno izpirkt, diskusijas raisījās par šo dāvanu vērtību, īpaši pieminot Rusiko Chikvaidzes gleznu, kuras vērtība esot krietni vien augstāka, nekā to novērtējuši eksperti.

Tomēr viena no dāvanu novērtētājām Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce aģentūrai LETA skaidroja, ka diplomātisko dāvanu novērtēšana nav vienkāršs process, turklāt netiek meklēta publiski pieejama informācija par analogas lietas cenu tirgū. Liela daļa diplomātisko dāvanu ir piemiņas veltes un uztveramas kā suvenīri, uzsvēra Lāce.

LETA/Foto: Ieva Lūka/LETA