foto: Edijs Pālens/LETA
Bērnu slimnīcai sešos mēnešos izdevies par 63% mazināt kopējo slimnīcas rindu
Bērnu slimnīcai izdevies samazināt kopējo rindas garumu uz izmeklējumiem un manipulācijām.
Sabiedrība
2018. gada 14. jūlijs, 21:37

Bērnu slimnīcai sešos mēnešos izdevies par 63% mazināt kopējo slimnīcas rindu

LETA

Ja šī gada 1.janvārī kopējā Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) rindā bija iekļauts 5681 pacients, tad 30.jūnijā kopējā rindā gaida 2115 pacientu, kas nozīmē, ka kopējo rindu izdevies samazināt par 63%, norādīja slimnīcas valdes priekšsēdētājs Valsts Ābols.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pēc viņa paustā, Bērnu slimnīcai izdevies samazināt kopējo rindas garumu uz izmeklējumiem un manipulācijām, pateicoties Bērnu slimnīcas Klientu apkalpošanas komandas operatīvam darbam un risinājumiem konkrētu pakalpojumu pieejamības palielināšanai.

Ābols skaidroja, ka slimnīca novirzījusi vairākus darbiniekus, kuri ik dienu sazinās ar vairākiem simtiem vecāku, lai pārliecinātos, vai ģimene ieradīsies uz pieteikto izmeklējumu. "Gadījumos, ja ģimene atsaka, mūsu darbinieki operatīvi piedāvā brīvo vietu citiem pacientiem. Reizēm tas ir dažu stundu jautājums, kad mūsu klientu apkalpošanas speciālistiem izdodas atrast ģimeni, kura operatīvi var ierasties uz izmeklējumu," norāda slimnīcas vadītājs.

Viņš informēja, ka būtisks rindas samazinājums ir ķirurģisko operāciju segmentā, jo ir izdevies vienoties ar bērnu ķirurgiem par operāciju skaita palielināšanu.

Pēc Ābola paustā, pagaidām gan visilgāk nākas gaidīt oftalmologa konsultācijas. Rindā pie oftalmologa līdz 30.jūnijam bija 1155 pacients. 1036 pacienti gaida rindā pie bērnu psihiatra, bet 387 - pie fizioterapeita, 260 - pie psihologa.

Vienlaikus Ābols norādīja, ka ir atsevišķas specialitātes, kurās speciālistu trūkuma dēļ nav iespējas samazināt rindā gaidīšanas laiku, piemēram, bērnu psihiatru konsultācijas. Viens no risinājumiem bērnu psihiatru pieejamības veicināšanā ir Veselības ministrijas, mācību iestāžu un profesionālo asociāciju pieņemtais lēmums veikt izmaiņas bērnu psihiatru specialitātes apgūšanā, atzīstot bērnu psihiatru kā pamatspecialitāti. Šādā gadījumā bērnu psihiatri varēs sākt strādāt savā specialitātē uzreiz pēc rezidentūras beigšanas līdzīgi kā pieaugušo psihiatri, uzsver slimnīcas vadītājs.

Viņš norādīja, ka rindu samazināšana Bērnu slimnīcā būtu ar vērā ņemamiem rezultātiem, ja izdotos panākt trūkstošo speciālistu piesaisti kritiskajās vakancēs. "Vēlamies uzsvērt, ka Bērnu slimnīcā kvotas ir pietiekamas un rindas neveidojas to trūkuma dēļ. Problēmas piesaistīt darbiniekus konkrētās specialitātēs ir saistītas ar tarifu, kas atšķiras no speciālistu atalgojuma, strādājot privāti," atzīst Ābols.