Ušakovs un rīdzinieki pavadīs ceļā septiņus dzīvniekus, kas tiks vesti uz Tbilisi zoodārzu
Pēc vairāku mēnešu saskaņošanas, ir saņemti veterinārie sertifikāti un dzīvnieki gatavi doties ceļā ar sertificētu automašīnu un piekabi.
Runā Rīga
2016. gada 9. marts, 16:12

Ušakovs un rīdzinieki pavadīs ceļā septiņus dzīvniekus, kas tiks vesti uz Tbilisi zoodārzu

Jauns.lv

Ceturtdien, 10.martā, plkst.11.30 Rīgas Zooloģiskajā dārzā kopā ar Rīgas domes priekšsēdētāju Nilu Ušakovu varēs teikt ceļa vārdus un laba vēlējumus septiņiem dzīvniekiem, kuri ceļos uz Tbilisi zoodārzu– divkupru kamielim Villijam, alpakām Tomasam, Karmenai un Kamenei, mājas jakam Pūpolam, zildzelteno aru pārim Čabulim un Filipīnai. Pasākuma laikā apciemosim dzīvniekus un uzklausīsim speciālistu skaidrojumus par transportēšanas niansēm.

Pēc postošajiem 2015.gada jūnija plūdiem Tbilisi zooloģiskā dārza vadība un darbinieki ir daudz darījuši, lai sakoptu postījumu sekas. Patlaban ar pilsētas atbalstu tiek veidots projekts jaunam zooloģiskajam dārzam Tbilisi Dendroloģiskajā parkā. Bet līdz šī projekta realizācijai iecerēts atvērt vienkāršas ekspozīcijas esošajā teritorijā - neapplūstošajā kalna daļā. Lai to paveiktu, Tbilisi zoodārzs pērn izveidoja sarakstu ar dzīvniekiem, kurus vēlētos saņemt kā atbalstu un dāvanu no citiem zooloģiskajiem dārziem. Uz kolēģu aicinājumu palīdzēt atsaucās arī Rīgas zooloģiskais dārzs. Pateicoties Rīgas domes finansiālajam atbalstam, tuvākajās dienās no Rīgas zooloģiskā dārza septiņu līdz astoņu dienu ilgajā ceļā uz Tbilisi pošas septiņi dzīvnieki – kamielis, mājas jaks, trīs alpakas un divas zildzeltenās aras. Dzīvnieku transportēšana no Latvijas uz Gruziju izmaksās aptuveni 15 000 eiro. Ceļa izdevumus apmaksās Rīgas pašvaldība.

Rīgas zoodārza darbinieki skaidro, ka dzīvnieku transportēšana ir gana sarežģīts process. Pēc vairāku mēnešu saskaņošanas, ir saņemti veterinārie sertifikāti un dzīvnieki gatavi doties ceļā ar sertificētu automašīnu un piekabi. Līdz Tbilisi ir mērojami vairāki tūkstoši kilometru, kā arī ar prāmi būs jāšķērso Melnā jūra. Nākamās nedēļās sākumā garajā ceļā ar auto dosies zīdītāji - kamielis, jaks un alpakas. Putni ir jūtīgāki un stresa uzņēmīgāki, tādēļ zildzeltenās aras tiks Tbilisi nogādātas ar lidmašīnu. Lai samazinātu jelkādu papildus stresu dzīvniekiem, laikā, kad notiks dzīvnieku ievietošana transporta kastēs un auto, žurnālistu un interesentu klātesamība būs liegta.

Taču plašsaziņas līdzekļu pārstāvji laipni aicināti 10. martā plkst. 11.30 apmeklēt Rīgas zoodārzu, kur varēs uzzināt visas nianses par dzīvnieku transportēšanu uz Tbilisi. Žurnālistu ērtībai paredzēts transports no Rīgas domes, kas līdz plkst. 11.00 gaidīs pie Rātsnama, RTU pusē.

 

 

Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

Regīna Zommere / Foto: Evija Trifanova / LETA / EPA/LETA, AFP/LETA