Ušakovs un Dūklavs pārbauda ēdināšanas kvalitāti Rīgas mācību iestādēs
Kā pārliecinājās Rīgas mērs un zemkopības ministrs, bērniem pusdienas garšo.
Runā Rīga
2016. gada 9. marts, 16:50

Ušakovs un Dūklavs pārbauda ēdināšanas kvalitāti Rīgas mācību iestādēs

Jauns.lv

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs kopā ar zemkopības ministru Jāni Dūklavu šodien apmeklēja Rīgas mācību iestādes, lai pārliecinātos, kā bērnu ēdināšanā nodrošināts t.s. zaļais publiskais iepirkums un vai tiek izmantoti Latvijā ražotie produkti.

Vispirms amatpersonas apmeklēja Rīgas 233.pirmsskolas izglītības iestādi. Bērnudārza vadītāja Rūta Garoza pastāstīja, ka zaļā  iepirkuma  noteikumi ieviesti kopš 2015.gada novembra.

“Mums  produktus piegādā pieci uzņēmumi, un esam apmierināti ar  kvalitāti, pretenziju nav bijis. Gaļa, piens, dārzeņi, zaļumi – tā visa ir Latvijā ražota produkcija,”  pastāstīja R. Garoza.

Kā pārliecinājās Rīgas mērs un zemkopības ministrs, bērniem pusdienas garšo. Šodienas ēdienkartē bija laša zupa un gaļas bumbiņas, un ēdiens šķīvjos nepalika.

Rīgas Klasiskajā ģimnāzijā, kas  lielākā vidusskola galvaspilsētā un arī valstī, ēdnīcā pusdieno apmēram puse bērnu. Ēdināšanas uzņēmums ievēro visas  veselīgas ēdināšanas normatīvu prasības, kaut arī atzīst, ka  šobrīd tas nav viegli.

Kā sarunā ar ministru uzsvēra N.Ušakovs, pašlaik lielākais izaicinājums ir nodrošināt, lai sekmīgi īstenojas jaunā programma – brīvpusdienas visiem skolēniem līdz 9.klasei, kas sāks darboties no 1.septembra.

“Ja pašlaik, piemēram, Klasiskajā ģimnāzijā, kur mācās vairāk nekā 1470 bērnu,  pusdienas ēd puse no viņiem, no septembra ēst nāks visi. Tāpēc skolām  jāpārkārto gan stundu saraksti, lai attiecīgi būtu garie starpbrīži, gan arī jāveic diezgan vērienīgi darbi, lai ēdnīcu telpas ļautu uzņemt vairāk skolēnu vienlaikus”, sacīja N.Ušakovs.

“Šodien apmeklētajā bērnudārzā un skolā pārliecinājos, ka tur bērnu un jauniešu ēdināšanā izmantotie produkti ir iepirkti zaļajā iepirkumā un bērni un jaunieši ēd “Zaļās karotītes” un bioloģiskās lauksaimniecības produktus, un to uzraudzību veic Pārtikas un veterinārais dienests,” stāsta zemkopības ministrs Jānis Dūklavs. “Bērnudārzā un skolā ēdiens bija kvalitatīvs un garšīgs, porcijas pietiekami lielas, lai varētu paēst. Esmu gandarīts, ka Rīgas dome iegulda līdzekļus izglītības iestāžu virtuves iekārtu atjaunošanā, kas pavāriem dod iespējas ikdienā bērniem pagatavot kvalitatīvākus, veselīgākus un garšīgākus ēdienus,” uzsvēra zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

   

Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

Regīna Zommere / Publicitātes foto