foto: LETA
Pēc RPIVA likvidācijas LU pārņemtajās filiālēs varētu aizpildīt tikai 10% studiju vietu
Tava izglītība
2018. gada 12. jūlijs, 08:00

Pēc RPIVA likvidācijas LU pārņemtajās filiālēs varētu aizpildīt tikai 10% studiju vietu

LETA

Pēc Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas (RPIVA) likvidācijas Latvijas Universitātes (LU) pārņemtajās astoņās reģionālajās filiālēs varētu tikt aizpildīti tikai aptuveni 10% piedāvāto studiju vietu, liecina aģentūras LETA veiktie aprēķini.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Saskaņā ar informāciju vienotajā valsts un pašvaldību portālā "Latvija.lv", LU reģionālajās filiālēs Alūksnē, Bauskā, Cēsīs, Jēkabpilī, Kuldīgā, Madonā, Tukumā un Ventspilī kopumā piedāvāja 1550 studiju vietas. Nevienā no filiālēm un tajās piedāvātajām studiju programmām studētgribētājiem netika piedāvāta iespēja izglītoties par valsts budžeta līdzekļiem, un tas nozīmē, ka studēt šajās LU filiālēs var tikai par maksu.

Kopumā studijas kādā no LU filiālēm kā savu pirmo prioritāti norādīja 141 cilvēks, kas nozīmē, ka no 1550 piedāvātajām studiju vietām provizoriski aizpildīti varētu būt tikai aptuveni 10%.

Visvairāk reflektantu, kas kā savu pirmo prioritāti izvēlējās studijas vienā no filiālēm, bija Tukuma filiālē - studijām tur pieteicās 64 cilvēki, tādējādi provizoriski aizpildot aptuveni 26% no piedāvātajām 250 studiju vietām.

Tukuma filiālē tiek piedāvātas tādas studiju programmas kā "Cilvēkresursu/Biroja administrēšana", "Komercdarbības organizācija", "Pirmsskolas izglītības skolotājs", "Pirmsskolas un sākumskolas skolotājs", kā arī "Sākumskolas skolotājs ar tiesībām mācīt vienu priekšmetu pamatskolā". Visas minētās programmas ir iespējams apgūt tikai nepilna laika formātā. Lielākā interese minēto programmu vidū reflektantu vidū biju par programmām, kas saistītas ar pedagoģiju.

Aptuveni 10% piedāvāto studiju vietu varētu izdoties aizpildīt Kuldīgas filiālē, kur studēt pieteicās 24 cilvēki. Uz pusi mazāku, proti, 4,5% studiju vietu piepildījumu var cerēt Jēkabpils un Bauskas filiālē, bet 4% - Madonas filiālē. Aptuveni 1% studiju vietu provizoriski varētu tikt aizpildītas Cēsu filiālē un Ventspils filiālē, taču studijām Alūksnes filiālē nepieteicās neviens reflektants.

Alūksnes filiālē tika piedāvātas 250 nepilna laika maksas studiju vietas. Filiālē piedāvāto programmu vidū ir kā ar pedagoģijas jomu, tā arī ar uzņēmējdarbību saistītas studiju programmas.

Pirms pērn pavasarī pieņemtā lēmuma diskusijās par RPIVA likvidāciju jautājums par filiālēm bija viens no kritiskākajiem. Augstskolas slēgšanas pretinieki norādīja, ka filiāles ir būtiska augstākās izglītības iegūšanas vieta reģionos, kas likvidācijas gadījumos reģionos dzīvojošajiem tiktu liegta. Mēģinot rast kompromisus, tika panākta vienošanās filiāles saglabāt, tām kļūstot par LU reģionālajām filiālēm.

Kā ziņots, studijām Latvijas augstskolās 2018./2019.akadēmiskajā gadā pašlaik pieteikušies 10 047 reflektanti, aģentūra LETA noskaidroja augstskolās, no kuriem 3491 pieteikušies kādai no studiju programmām LU.
 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās