No nākamā gada pensijas indeksēs lielākā apmērā
Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas vadītāja Aija Barča.
Sabiedrība
2016. gada 10. marts, 09:50

No nākamā gada pensijas indeksēs lielākā apmērā

Jauns.lv

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā "Par valsts pensijām", kas paredz no 2017.gada pensiju indeksācijas aprēķinā ņemt vērā 50% no apdrošināšanas iemaksu algas indeksa līdzšinējo 25% vietā.

Opozīcijas iesniegtie priekšlikumi šim likumprojektam deputātu atbalstu neguva, un Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas vadītāja Aija Barča (ZZS) uzsvēra, ka neatbalstītie priekšlikumi tiks rūpīgi izvērtēti darba grupā.

Prognozējamais pensiju pieauguma indekss saskaņā ar likuma grozījumiem 2017.gadā būs 1,0408, bet divos nākamajos gados - 1,0413.

Pensiju indeksācijas palielināšanai 2017.gadā papildus provizoriski nepieciešami 3,42 miljoni eiro, 2018.gadā - 17,61 miljons eiro, bet 2019.gadā - 33,79 miljoni eiro.

Patlaban valsts pensijas tiek pārskatītas katru gadu 1.oktobrī, ņemot vērā faktisko patēriņa cenu indeksu un 25% no apdrošināšanas iemaksu algas reālā pieauguma procentiem. Indeksētas tiek tās pensijas vai to daļas, kas nepārsniedz 50% no iepriekšējā kalendārā gada vidējās apdrošināšanas iemaksu algas valstī.

Likuma izmaiņas paredz arī novērst situāciju, kad atsevišķiem iekšlietu sistēmas darbiniekiem piešķirtās valsts pensijas apmērs ir mazāks par iepriekš saņemto izdienas pensiju.

Saeimas deputāti Andrejs Klementjevs (S) un Gunārs Kūtris (NSL) rosināja likumā noteikt, ka nākamgad jāatmaksā pensiju samazinātais apjoms tiem pensionāriem, kuriem bija piemērots tā dēvētais negatīvais pensiju kapitāla aktualizācijas indekss. Deputāti šo priekšlikumu neatbalstīja.

LETA/Foto: Ieva Lūka/LETA