Sabiedrība
2018. gada 11. jūlijs, 05:08

Rasnača biroja vadītājas ģimene barojas no ātrajiem kredītiem

Jauns.lv

Pagājušajā nedēļā Finanšu ministre (FM) Dana Reizniece – Ozola (ZZS) nāca klajā ar priekšlikumiem, kā apkarot “ātro kredītu” problēmu Latvijā. FM iecere paredz ieviest kredītņēmējiem izsniedzamo aizņēmumu limitus, izmainīt aizdevuma atmaksas kārtību, kā rezultātā “ātro kredītu” jūgā esošajām personām būtu iespējas rast risinājumu, kā no tā iziet.

Kamēr FM domā, kā atrisināt ātro kredītu problēmas sabiedrībā, Tieslietu ministra Dzintara Rasnača (NA) biroja vadītājas Līgas Ādamsones meita Aija Lamberte pērn guvusi ienākumus no aizlienētas naudas tieši ātro kredītu izsniedzējas kompānijai.
Lamberte bijusi maksātnespējas administratore un savulaik administrējusi apdrošināšanas kompāniju “Balva”. Pēc kvalifikācijas eksāmena nenokārtošanas, viņa bija spiesta pārtraukt maksātnespējas administratora pienākumu veikšanu un 2017. gada decembrī iesniegt valsts amatpersonas deklarāciju, beidzot pildīt amata pienākumus.

Saskaņā ar Lambertes deklarēto, viņa 2017. gadā līdz 11. decembrim spējusi no savas saimnieciskās darbības nopelnīt 48 850.48 eiro, kas vidēji mēnesī ir vairāk nekā 4000.00 eiro un Latvijā uzskatāmi par ievērojamiem ienākumiem. Papildus saimnieciskās darbības ienākumiem, Lambertei bija izdevies nopelnīt arī 625.00 eiro procentu ieņēmumus no SIA “ExpressCredit”, nedeklarējot nevienu darījumu un aizdevumu virs 7600.00 eiro. Tātad Lambertei 2017. gadā nav bijuši darījumi un aizdevumi virs deklarējamajām 20 minimālajām mēnešalgām. Jāatzīmē, ka šādi darījumi nav bijuši arī 2016. gadā. Papildus deklarācijā Lamberte norādījusi, ka viņas māte ir Līga Ādamsone, kura, kā iepriekš minēts, ir Rasnača biroja vadītāja, bet vīrs Ivars Lamberts.

Kā liecina Ivara Lamberta ieraksts "LinkedIn", viņš kopš 2015. gada maija darbojas SIA “ExpressCredit” un saskaņā ar "Lursoft" datiem: no 2018. gada 11. janvāra ir SIA “ExpressCredit” valdes loceklis. Tātad Lamberte procentu ieņēmumus 2017. gadā ir saņēmusi no kompānijas, kurā tiek nodarbināts viņas vīrs, kas nu kļuvis par oficiālu uzņēmuma amatpersonu.

Daudziem Lambertes vīra darba vieta SIA “ExpressCredit”, iespējams, neko neizsaka, taču, visticamāk, ir gana liela daļa sabiedrības, kam šī uzņēmuma nosaukums ir ikdienas rūpju sarakstā, jo jāatmaksā saņemtais ātrais kredīts, iespējams, pat kārtējais kredīts.

SIA “ExpressCredit” ir tā saucamā ātro kredītu kompānija, uz kuras vārda reģistrēti tādi zīmoli kā “Lombards24.lv”, “Express Credit”, “Banknote.lv”, “MoneyMetro” un “VIZIA”. SIA “ExpressCredit” pieder arī zīmols “Rīgas pilsētas lombards”.

Tātad Lamberte 2017. gadā procentu ieņēmumus saņēmusi no vīra darba vietas - ātro kredītu kompānijas, papildinot ģimenes budžetu zināmā mērā uz ātro kredītu ņēmēju samaksātājiem procentiem.

Protams, nav peļams, ka Lamberte čakli strādā, nodrošinot ģimenei solīdus ienākumus. Tāpat savus brīvos līdzekļus personas drīkst aizdot un par tiem saņemt procentus, tomēr jautājums paliek: cik ētiski ir papildus piepelnīties no vīra darbavietas personai, kuras ikmēneša ienākumi ir lielāki par 4000.00 eiro, vienlaikus, visticamāk, apzinoties ātro kredītu negatīvās sekas personu lokā ar, iespējams, krietni mazākiem ienākumiem.