Veido Brīvības bulvāra liepu alejas un Brīvības pieminekļa laukuma liepu ansambli
Runā Rīga
2016. gada 10. marts, 19:20

Veido Brīvības bulvāra liepu alejas un Brīvības pieminekļa laukuma liepu ansambli

Jauns.lv

Rīgas pašvaldības SIA „Rīgas meži” Dārzu un parku daļas arboristi atsākuši pirms diviem gadiem uzsāktos Brīvības bulvāra liepu alejas kopšanas darbus ielas posmā no Elizabetes ielas līdz Raiņa bulvārim.

Lai šo vēsturisko, Rīgas pilsētas centrālo aleju saglabātu nākamajām paaudzēm, tā ir regulāri jākopj. Alejā esošie koki (Tilia europaea) tiek veidoti kā četras atsevišķas rindas, formējot vainagu augsta dzīvžoga veidā. Arī turpmāk, lai nodrošinātu ieceres rezultātu, koku cirpšana būs jāveic regulāri.

Šogad trupes dēļ nācies izņemt trīs liepas, tādēļ vasarā ieplānota bojāto un tukšo koku vietu aizstādīšana ar dižstādiem, tādējādi saglabājot kopējo alejas ansambli. Sakoptā aleja atsegs skatu uz Brīvības pieminekli no Brīvības un Elizabetes ielu krustojuma.

Lai nodrošinātu šo darbu izpildi, arboristu autopacēlāja novietošanai tiek izmantota viena brauktuves joslas daļa katrā Brīvības bulvāra brauktuves pusē, tādēļ autovadītājus aicinām uzmanīties, šķērsojot minēto Brīvības bulvāra posmu. Darbu veikšanai nepieciešamais laiks ir divas nedēļas.

Pēc minēto darbu paveikšanas un apgaismojuma infrastruktūras demontāžas, “Rīgas meži” arboristi uzsāks liepu vainagu kopšanas darbus laukumā ap Brīvības pieminekli. Šeit plānota koku vainagu cirpšana ar polardēšanas metodi.

Polardēšana ir viens no kokam nekaitīgajiem mākslīga vainaga veidošanas paņēmieniem. Ar regulāru zaru apgriešanu vienā un tajā pašā vietā, liepām veidosies bumbai līdzīgi zara paresninājumi, kas bezlapu periodā izskatīsies ļoti dekoratīvi. Griešanas laikā tiks ievērota liela rūpība un precizitāte.

“Brīvības bulvāra liepu aleja un Brīvības pieminekļa laukuma liepas ir arboristu Meka. Strādāt šeit ir milzīga atbildība, bet arī liels gods”, uzsver Andis Gremze, SIA „Rīgas meži” Daļas „Rīgas dārzi un parki” Rīdzenes iecirkņa vadītājs.

Sadarbībā ar SIA "Rīgas meži" / Publicitātes foto