Aiztur astoņus robežsargus un vienu muitnieku par dalību starptautiskā kontrabandistu grupējumā
Tika noskaidroti atsevišķi noziedzīgo grupējumu dalībnieki un robežsargi, kas bija iesaistījušies pretlikumīgajās darbībās.
112
2016. gada 11. marts, 16:38

Aiztur astoņus robežsargus un vienu muitnieku par dalību starptautiskā kontrabandistu grupējumā

Jauns.lv

Pārtraucot vairāku transnacionālo noziedzīgo grupējumu darbību, aizturēti astoņi Latvijas robežsargi un viens muitnieks - divi robežsargi ir apcietināti, informēja Valsts robežsardzē.

Valsts robežsardze 2015. un 2016.gadā pārtrauca vairāku transnacionālo noziedzīgo grupējumu darbību, kas veic zagto luksus klases automašīnu un automašīnu ar mainītiem numuriem nogādāšanu no Eiropas Savienības valstīm uz Krieviju.

Papildus minēto grupējumu dalībnieki veica tabakas izstrādājumu kontrabandu no Krievijas, slēpjot to automašīnu apdarē un speciāli izveidotajās slēptuvēs. Minētie tabakas izstrādājumi tika nogādāti uz Lietuvu un Poliju. Lai nodrošinātu valsts robežas netraucētu šķērsošanu, atsevišķi noziedzīgo grupējumu dalībnieki nodibināja kontaktus ar vairākiem robežsargiem, lai tie par samaksu nodrošinātu iepriekš sarunāto automašīnu paviršu robežpārbaudi, sekmējot noziedzīgās darbības.

2015.gadā Valsts robežsardzes kriminālizmeklēšanas struktūrvienību amatpersonas, veicot operatīvās darbības pasākumu kompleksu, pārtrauca vairāku zagto luksus klases automašīnu un automašīnu ar mainītiem numuriem pārvietošanu pāri valsts robežai. Tāpat tika pārbaudītas vairākas automašīnas, kuru apdarē un speciāli izveidotajās slēptuvēs tika konstatēti kontrabandas tabakas izstrādājumi.

Tāpat tika noskaidroti atsevišķi noziedzīgo grupējumu dalībnieki un robežsargi, kas bija iesaistījušies pretlikumīgajās darbībās.

Par minēto Valsts robežsardzē 2015.gadā un 2016.gada janvārī tika sākti desmit kriminālprocesi par transportlīdzekļa reģistrācijas numura zīmes nelikumīgu izgatavošanu, realizēšanu, izsniegšanu, viltošanu, iznīcināšanu un nolaupīšanu, kā arī kukuļņemšanu, kukuļdošanu un kontrabandu.

Šogad janvārī un februārī aizturētas divas privātpersonas, astoņi robežsargi un viena muitas amatpersona. Viena privātpersona un divi robežsargi apcietināti, pārējām personām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi. Četri robežsargi pēc aizturēšanas no Valsts robežsardzes atvaļinājās pēc pašu vēlēšanās.

Valsts robežsardzes priekšnieks Normunds Garbars šovakar telekompānijai LNT teica, ka kopumā dokumentētas astoņas nozieguma epizodes, uz kuru pamata robežsargiem un privātpersonām, kuras bija nozieguma organizatori, piemērots aizdomās turamā statuss. Noziegumi notikuši Grebņevas robežkontroles punktā.

"Piecās epizodēs veikta pavirša robežpārbaude vai bezdarbība, kuras rezultātā robežu ir šķērsojuši transportlīdzekļi ar mainītiem identifikācijas numuriem vai viltotiem dokumentiem," uzsvēra Garbars.

Viņš arī apliecināja, ka visās robežšķērsošanas vietās tiks veikti kontroles pasākumi, lai uzraudzītu, kā obligātās procedūras tiek izpildītas no citu robežsargu puses.

LETA / Foto: Ieva Čīka/LETA