Kā vjetnamietim iepirkties cietuma veikalā? Latvijas cietumsargi to paskaidro, zīmējot bildītes. VIDEO
Cietumsargiem ir jāpārvēršas par māksliniekiem, lai spētu sazināties ar ieslodzītajiem no eksotiskām valstīm. Piemēram, vjetnamiešu robežpārkāpēji pārvalda tikai dzimto valodu, bet Daugavpils cietumā nav vjetnamiešu valodas pratēju.
Sabiedrība
2016. gada 12. marts, 07:23

Kā vjetnamietim iepirkties cietuma veikalā? Latvijas cietumsargi to paskaidro, zīmējot bildītes. VIDEO

Jauns.lv

Latvijas cietumos pēdējā laikā parādījušies tik daudz ārzemnieku, kuri pārvalda tikai savu dzimto valodu, ka mūsu cietumsargiem vienīgā iespēja sazināties ar viņiem ir, zīmējot vienkāršas bildītes. Visvairāk par māksliniekiem kļūst Daugavpils cietumsargi, kuriem jāsazinās ar vjetnamiešiem.

Pēdējo trīs gadu laikā Latvijas cietumos ir trīskāršojies ieslodzīto skaits no eksotiskajām valstīm, kuri pārvalda tikai savu dzimto valodu. Viņi nespēj sazināties ar cietuma uzraugiem kādā saprotamā valodā – latviski, angliski vai krieviski, tādēļ rokās jāņem zīmulis un papīrs un savstarpēja sapratne jāmeklē zīmējot vienkāršus zīmējumus. Tikai tāda veidā ieslodzītais var pavēstīt, ka vēlas tikt pie ārsta, vai cietumsargs viņam pastāstīt, kā jāuzkopj kamera vai kas būs pusdienās.

Ar zīmēšanu visvairāk jānodarbojas Daugavgrīvas cietumā Daugavpilī, kur tiek ieslodzīti nelegālie imigranti, pārsvarā vjetnamieši, kuri nelegāli no austrumiem pārgājuši Latvijas robežu, vēsta LTV7. Ar zīmējumiem tiek skaidrots, kā uzkopt kameru, kas būs pusdienās, kā iepirkties cietuma veikalā vai kādas iespējas ir sazvanīties ar radiniekiem Vjetnamā. Piemēram, pērn no 463 aizturētajiem nelegāliem imigrantiem 309 bija vjetnamieši.

Nelegālie imigranti cietumā uzturas aptuveni trīs mēnešus un viņiem visiem nevar nodrošināt tulkus. Ja pirms pāris gadiem Latvijas cietumos vienlaicīgi atradās ap 40 arestantu, kuri spēja sazināties tikai savā dzimtajā valodā, tad tagad tādu jau esot ap pusotra simta.

Ieslodzījumu vietu pārvaldes priekšniece Ilona Spure teic: „Vjetnamieši lielas problēmas nerada. Viņi ir pat priecīgi, ka viņiem iedod baltu papīra lapu un viņi var uzzīmēt to, ko grib pateikt”.

Tomēr tas, ka cietumnieks nespēj ar citiem sarunāties saprotamā valodā, rada riskus. „Ja ieslodzītais nespēj sarunāties ar kameras biedriem vai cietuma personālu, tad rodas liels vardarbības risks. Ieslodzītais nevar sazināties ar struktūrām, kurām jāaizstāv viņa tiesības,” saka Tiesībsarga pārstāve Ruta Siliņa. Tomēr lielākās problēmas rodas tad, kad ieslodzītajam jāpaziņo, ka viņam vajadzīga ārsta palīdzība.

Tāpat arī rodas cita veida problēmas, kad ieslodzītais savas ticības dēļ grib pieprasīt veģetāru ēdienu vai paklājiņu lūgšanām. Sīkāk par problēmām, kuras cietumniekiem rada „eksotiskie” ieslodzītie, skatieties LTV7 videosižetā.

Cietumos sazinās ar zīmējumu palīdzību Kasjauns.lv/Foto: ekrānuzņēmums no video/Video: LTV7