foto: No personīgā arhīva
Skandāls ap Jūrmalas bruņurupuci vēršas plašumā: tā esot afēra, un skulptūra nemaz nepieder Bārdas kundzei
Jūrmalas dome norāda, ka skulptūra patiesībā nemaz nepieder Aivijai Bārdai (attēlā) - tā esot Jūrmalas īpašums. Pašvaldība gaidāmo izsoli sauc par afēru.
Sabiedrība
2018. gada 30. jūnijs, 07:05

Skandāls ap Jūrmalas bruņurupuci vēršas plašumā: tā esot afēra, un skulptūra nemaz nepieder Bārdas kundzei

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Jūrmalniece, tēlnieka Jāņa Bārdas sieva Aivija vēlas mākslas izsolē pārdot sava vīra 1995. gadā veidoto skulptūru Majoru pludmalē – bronzā atlieto „Bruņurupuci”, vienu no kūrortpilsētas simboliem, jo kūrortpilsētas dome par to autoram neesot samaksājusi. Par skulptūru pat tiekot solīts miljons eiro. Savukārt pašvaldība to dēvē par afēru un „Bruņurupuci” uzskata par savu īpašumu, par ko godīgi norēķinājusies.

Aivija Bārda portālam Jauns.lv par bronzā atlietā tēla pārdošanas iemesliem teica: „Tas notiek tāpēc, ka Jūrmalas dome kopš 1995. gada par skulptūru joprojām nav norēķinājusies, kā mums solīja toreizējais pilsētas mērs Andrejs Inkulis. Visus šos gadus kūrortpilsētas pašvaldība, pārkāpjot autortiesības, Bruņurupuci izmantojusi savās reklāmas kampaņās, piemēram, ražojot suvenīrus. Ar Bruņurupuča pārdošanu es vēlos pavilkt svītru savam 27 gadu ilgajam Jūrmalas periodam. Negribu no Jūrmalas aizbraukt kā bomzis! Jūrmalas dome pilsētu pārvērtusi graustos un pazemo cilvēkus, piemēram, pieļaujot neredzīga cilvēka - mana dēla Georga -izlikšanu uz ielas, liedzot viņam atbalstu. Bruņurupuča pārdošana savā ziņā ir simbolisks solis, protests pret ierēdņu patvaļu”. Savukārt pats skulptūras autors Jānis Bārda tagad ar smagām veselības problēmām cīnās Anglijā.

Toties Jūrmalas dome „Bruņurupuča” pārdošanas ideju sauc par afēru un noraida apvainojumus. Jūrmalas pilsētas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Zane Leite Jauns.lv informēja: „Aivija Bārda nav ne skulptūras autors, ne īpašnieks, plānotā rīcība pašvaldības ieskatā ir prettiesiska. Pašvaldība aicina potenciālos skulptūras pircējus neiesaistīties šajā afērā. Skulptūra Jūrmalā atrodas jau kopš 1995. gada, kad pašvaldība, atsaucoties uz Bārdu ģimenes piedāvājumu, skulptūras uzstādīšanai piešķīrusi 8000 latu. Pilsēta 23 gadus skulptūru ir uzturējusi un rūpējusies par to, skulptūra ir pašvaldības grāmatvedības uzskaitē.

Neredzam nekādu pamatojumu runām par to, ka dome nav samaksājusi, jo ir atrodami pilsētas domes 1995. gada lēmumi, kuri liecina, ka 1995. gadā pašvaldība piešķīruši 8000 latu skulptūras izveidei. Tās autoram Jānim Bārdam nav bijušas pretenzijas pret pašvaldību saistībā ar skulptūru. Un tā kā bruņurupuča skulptūra ir grāmatvedības uzskaitē, arī nav pamata domāt, ka tā tajā uzņemta tāpat vien, jo domes grāmatvedības uzskaitē tiek uzņemti tikai ar dokumentiem apliecināmi priekšmeti, lietas un īpašumi”.

Savukārt Bārda aģentūrai LETA skaidrojusi, ka, pamatojoties uz laulības līgumu, visas skulptūras piederot viņai. Turklāt vīrs esot piešķīris viņai arī ģenerālpilnvaru.

Tēlnieka Jāņa Bārda darbnīcā top slavenais Jūrmalas simbols - skulptūra "Bruņurupucis"

Jūrmalniece, tēlnieka Jāņa Bārdas sieva Aivija vēlas mākslas izsolē pārdot sava vīra 1995. gadā veidoto skulptūru Majoru pludmalē – bronzā ...

gallery icon
4

Skaidrojot to, kā nākas, ka Bārdas ģimene vairāk nekā 20 gadus par darbu nav saņēmusi samaksu, Bārda sacīja: „Pēc skulptūras izgatavošanas domes grāmatvede nezināmu iemeslu dēļ naudu pārskaitīja tā laika pilsētas galvenajam māksliniekam Egīlam Kukam uz viņa personīgo bankas kontu. Viņš bija solījis naudu nodot Jānim, taču, cerot nopelnīt, viņš to ielika par lielākiem procentiem kaut kādā bankā, kura beigās bankrotēja un nauda pazuda”. Ģimene naudu tā arī nav saņēmusi. Kā skaidro Bārda, „Bruņurupucis” uzskatāms par ģimenes īpašumu, jo norēķinājies neviens par to nav un arī pieņemšanas-nodošanas akts pašvaldībai nav. Turklāt ģimenei esot arī paša Kuka izrakstīta parādzīme. Bārda plāno skulptūru izlikt izsolē šoruden gaidāmajā mākslas festivāla „artRiga” izsolē.

Tēmas