foto: LETA
Tiesa patur apcietinājumā restorāna "Vairāk saules" IT speciālistu
Restorānu tīkla "Vairāk saules" IT speciālists Edgars Štrombergs tiek konvojēts pēc Rīgas apgabaltiesas sēdes, kura atstāja spēkā piemēroto drošības līdzekli – apcietinājumu.
Sabiedrība
2018. gada 27. jūnijs, 12:46

Tiesa patur apcietinājumā restorāna "Vairāk saules" IT speciālistu

LETA

Rīgas apgabaltiesa šodien atstāja spēkā drošības līdzekli – apcietinājumu, restorānu tīkla "Vairāk saules" informācijas tehnoloģiju (IT) speciālistam Edgaram Štrombergam.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tiesas sēde restorānu tīkla "Vairāk saules" IT speciālistam

Rīgas apgabaltiesa šodien atstāja spēkā drošības līdzekli – apcietinājumu, restorānu tīkla "Vairāk saules" informācijas tehnoloģiju (IT) speciālistam Edgaram Štrombergam.

gallery icon
10

IT speciālista aizstāvis Mareks Halturins medijiem norādīja, ka pirmās instances tiesā, skatot drošības līdzekli, netika prasīts piemērot drošības līdzekli - drošības naudu, tādēļ arī šodien to nevarēja prasīt. Viņš gan piebilda, ka tiesai tika pieteikts lūgums piemērot drošības naudu 10 000 - 30 000 eiro apmērā. Tāpat viņš norādīja, ka tiesa neņēma vērā faktu, ka par Štrombergu ir gatavi galvot vairāki sabiedrībā zināmi cilvēki. Halturins uzsvēra, ka, viņa ieskatā, apsūdzība ir nepamatota. Viņš piebilda, ka Štrombergs neatzīst savu vainu.

FOTO: atbalsta akcija aizturētajam "Vairāk saules" IT speciālistam

Rīgas apgabaltiesa šodien atstāja spēkā drošības līdzekli – apcietinājumu, restorānu tīkla "Vairāk saules" informācijas tehnoloģiju (IT) speciālistam Edgaram Štrombergam.

gallery icon
31

Štrombergam piemērotais drošības līdzeklis tiesai būs jāpārskata pēc diviem mēnešiem, skaidroja aizstāvis.

Sēdes laikā pie apgabaltiesas ēkas norisinājās Štrombergam veltīta atbalsta akcija, kurā piedalījās restorāna "Vairāk saules" darbinieki, kā arī citi aktīvisti. Aģentūra LETA novēroja, ka akciju apmeklēja apmēram 60 cilvēku.

Halturins aģentūrai LETA iepriekš atklāja, ka tiesa Štrombergam apcietinājumu piemēroja, jo tās ieskatā viņš varētu traucēt izmeklēšanas gaitu.

Komentējot tiesas lēmumu, "Vairāk saules" līdzīpašnieks Mārtiņš Kalniņš aģentūrai LETA norādīja, ka spriedums uzņēmumam un tā darbiniekiem ir pārsteidzošs, tomēr plašākus komentārus par situāciju "Vairāk saules" plāno sniegt pēc tam, kad būs bijusi iespēja iepazīties ar tiesas lēmuma saturu. "Protams, ka tas ir milzīgs šoks, ka nevainīgs cilvēks tiek turēts apcietinājumā. Mums vēl nav bijusi iespēja iepazīties ar lēmumu, rezultatīvo daļu, tiesas argumentiem. (..) Tiklīdz mēs [ar to] iepazīsimies, mēs varēsim sniegt kaut kādu plašāku komentāru," sacīja Kalniņš.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka Valsts policija aizdomās par iejaukšanos kases aparātu darbībā restorānu tīklā "Vairāk saules" šā gada 12.jūnijā aizturēja četras ar restorānu tīklu saistītas personas. Policijai ir aizdomas, ka noziedzīgo darbību rezultātā valstij nodarīti aptuveni 1,5 miljonu eiro zaudējumi.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa trīs aizturētajām personām kā drošības līdzekli noteica apcietinājumu. Taču diviem no tiem tika noteikta katram 30 000 drošības nauda, pēc kuras samaksas šīs personas atbrīvotas. Ceturtajam aizdomās turētajam piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Kā vēstīja TV3 raidījums "Nekā personīga", policija uzskatot, ka "Vēl vairāk saules" piegādes vadītājs Dmitrijs Balaba it kā esot sarūpējis nelegāli radītu datorprogrammu, kuru nodevis IT speciālistam Edgaram Štrombergam, kurš modificējis kases aparātus, lai samazinātu dienas ienākumus katrā restorānā. Pēc tam daļa skaidrās naudas izmaksāta darbiniekiem aplokšņu algās. Šo shēmu it kā palīdzējusi noslēpt uzņēmuma grāmatvede Marika Vītoliņa.

Policija uzskatot, ka uzdevumus IT speciālistam Štrombergam devis Aivo Šneiders, kurš ir "Vairāk saules" līdzīpašnieks, bet ikdienā strādā virtuvē.

Uzņēmuma pārstāvji kategoriski noliedz policijas pārmetumus un pieļauj, ka notikušais ir konkurentu provokācija. Vēlāk publiski izskanēja, ka īsu brīdi pēc tam, kad Valsts policija bija sākusi kratīšanu uzņēmuma "Vairāk saules" restorānos, vairāki Rīgas tirdzniecības centri saņēmuši e-pastus no konkurējošā picēriju tīkla "Čili pica", ko pārvalda Lietuvā reģistrētā uzņēmuma "Čili Holdings" meitasfirma.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Kā liecina informācija "Firmas.lv", restorānu tīkla "Vairāk saules" īpašniece SIA "Vēl vairāk saules" dibināta 2002.gadā. Uzņēmums pieder tā dibinātāja Endija Bērziņa vadītajai AS "VVS Holding", kurā viens no padomes locekļiem ir zvērināts advokāts Jānis Ešenvalds. Pērn SIA "Vēl vairāk saules" strādāja ar 4,715 miljonu eiro apgrozījumu un 216 122 zaudējumiem. Savukārt tās īpašnieces "VVS Holding" apgrozījums 2017.gadā bija 5,54 miljoni eiro, bet peļņa - 202 605 eiro.