Latviju pievienot Krievijai aicinājis bijušais kinorežijas students. VIDEO
Topošais kinorežisors pēc paša domām. Maksims Koptelovs uzskata, ka viņš joprojām ir RISEBA students, tomēr augstskola viņu ir atskaitījusi vēl pirmā kursa laikā.
112
2016. gada 13. marts, 06:45

Latviju pievienot Krievijai aicinājis bijušais kinorežijas students. VIDEO

Jauns.lv

(Ziņa papildināta 21. martā 17:04 ar augstskolas komentāru par Maksimu Koptelovu) Pievienot Latviju Krievijai pirms diviem gadiem aicināja Rīgā studējušais 31 gadu vecais kinorežijas students Maksims Koptelovs. Viņš vēlas savu turpmāko dzīvi pavadīt Krievijā, bet pirms tam viņam pusgadu būs jānosēž cietumā, ja vien apelācijas tiesa sodu nemīkstinās.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tāpat viņš arī gribējis pabeigt studijas kinorežijas fakultātē Rīgas Starptautiskajā ekonomikas un biznesa administrācijas augstskolā (RISEBA).

Piektdien, 11. martā, Koptelovs saņēma tiesas sprieduma pilnu tekstu un nu viņš var iesniegt apelāciju, ko arī darīs, sacījusi notiesātā advokāte Ilona Bulgakova, norādot, ka notiesājošais spriedums esot „kauns Latvijai” un ierobežojot vārda brīvību.

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka februāra beigās Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesa sešu mēnešu cietumsodu piesprieda Koptelovam par to, ka viņš pirms diviem gadiem interneta vietnē avaaz.org bija publicējis aicinājumu parakstīties par Latvijas pievienošanu Krievijai.

Tiesas debatēs prokurore Ilze Līviņa Koptelovam lūdza piespriest sešus mēnešus cietumā. Tāpat, lai gādātu par Koptelova resocializāciju un atturētu no turpmāku noziegumu izdarīšanas, prokurore lūdza apsūdzētajam piemērot probācijas uzraudzību uz diviem gadiem. Viņa norādīja, ka ir jāņem vērā arī apsūdzētā attieksme - viņš savu vainu neatzīst un līdz ar to nav apzinājies izdarītā nopietnību. „Nosacītais sods šajā gadījumā nav piemērojams, jo tiesa nav guvusi pārliecību, ka Koptelovs neveiks likumpārkāpumus arī turpmāk,” sacīja Līviņa.

Kamēr Koptelovs savu sacerēto petīciju uzskata par joku, tiesa tā neuzskatīja. Tā studenta sacerēto kvalificēja kā publisku aicinājumu likvidēt Latvijas valstisko neatkarību nolūkā, iekļaujot Latviju vienotā valstiskā veidojumā ar kādu citu valsti.

Tikmēr Koptelovs kļuvis par daļas krievvalodīgo mediju varoni un „sirdsapziņas mocekli”. Portālam baltnews.lv viņš pastāstījis, ko viņš studē un ar ko nodarbojas.

„Mācos RISEBA režijas fakultātē, uzņemu mākslas un reklāmas filmas. Strādāju Latvijā, bet pārsvarā sadarbojos ar krievu kinokompānijām. Tagad daudz Krievijas studiju uzņem mākslas filmas Latvijā. Tas saistīts gan ar to, ka Krievija ir ģeogrāfiski tuvu, gan ar to, ka pie mums ir atbilstoša atmosfēra – Vecrīgas ieliņas un tā tālāk”.

Augstskolas pārstāvji noliedz, ka Koptelovs būtu RISEBA students, jo viņš ticis atskaitīts jau 2013. gadā, kas bijis vēl pirms viņa skandalozā pamudinājuma. Maksims Koptelovs augstskolā neesot pabeidzis pat 1. kursu.

Pēdējā lielā krievu filma, pie kuras strādājis Koptelovs, bija kinokomēdija „Mammas 3”, kuras titros parādās kā režisora asistents. Šī filma tika uzņemta pirms diviem gadiem un pēc tam Koptelovs pie nozīmīgākiem kinoprojektiem vairs nav strādājis. Arī interneta videovietnē youtube.com par viņa rosību kinobiznesā nekādu ziņu nav. Vienīgais video, ko viņš ievietojis savā kanālā ir neizpratnes pilns sižets par to, kāpēc Rīgā pie Okupācijas muzeja plīvo Ukrainas karogs.

Te jāpiebilst, ka Koptelovs neslēpj savu atbalstu Krievijai, tai okupējot Krimu un to uzskata par „priecīgu notikumu”. Vienlaikus viņš arī vēlas dzīvot un strādāt Krievijā, bet pirms tam gan viņš grib pabeigt studijas Rīgā.

Par aicinājumu Latviju pievienot Krievijai piespriež pusgadu cietumā Maksims Koptelovs brīnās par Ukrainas karogu Rīgas centrā Kasjauns.lv/Foto: ekrānuzņēmums no video/Video: TV3 Ziņas