foto: REUTERS
Likvidējamā "ABLV Bank" sākusi saņemt pirmos kreditoru prasījumus
Sabiedrība
2018. gada 26. jūnijs, 11:37

Likvidējamā "ABLV Bank" sākusi saņemt pirmos kreditoru prasījumus

LETA

Likvidējamā "ABLV Bank" sākusi saņemt pirmos kreditoru prasījumus, aģentūrai LETA pavēstīja bankas likvidators Arvīds Kostomārovs.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Spilgtas ainas: no "Aizkraukles bankas" ziedu laikiem līdz "ABLV " norietam

No "Aizkraukles bankas" līdz kraham. Spilgtas ainas no "ABLV Bank" ziedu laikiem.

gallery icon
42

"Kreditoru aktivitāte šobrīd ir gana liela un, kā jau prognozēts, šobrīd galvenokārt saņemam dažādus precizējošos jautājumus par nepieciešamajiem dokumentiem kreditoru prasījumu noformēšanai un iesniegšanai," teica Kostomārovs, piebilstot, ka ir saņemti arī pirmie kreditoru prasījumi.

Tāpat Kostomārovs atzīmēja, ka viens no pirmajiem uzdevumiem, pieņemot lēmumu par bankas pašlikvidāciju, bija atbilstošas organizatoriskās struktūras izveide, kā arī nepieciešamo darbinieku skaita apzināšana, kas jau ir paveikta. "Līdz šim brīdim bankas darbinieku skaits ir samazinājies par 294, bet grupas ietvaros par 364. Likvidējamā "ABLV Bank" šobrīd strādā aptuveni 400 darbinieku. Turpmāk darba attiecību pārtraukšana notiks pakāpeniski, atbilstoši likvidācijas procesa īstenošanai un rūpīgi izvērtējot nepieciešamos darba resursus. Tie noteikti nebūs sasteigti lēmumi, jo tiek likvidēta viena no lielākajām kredītiestādēm Latvijā. Šajā procesā ir nepieciešamas arī atbilstošas zināšanas un augsti kvalificēts darba spēks," viņš sacīja.

Jautāts, vai bankas likvidācija paredz arī visu tās meitasuzņēmumu likvidāciju, Kostomārovs norādīja, ka šobrīd galvenais fokuss ir bankas likvidācija. "Sākot pašlikvidāciju, likvidējamās "ABLV Bank" ieguldījumi radniecīgo un asociēto uzņēmumu pamatkapitālos sasniedz 190 miljonus eiro. Ievērojot šo uzņēmumu nozīmi Latvijas tautsaimniecībā, jau līdz šim ieguldīto darbu šo uzņēmumu attīstībā, darbinieku komandas profesionalitāti un uzkrāto pieredzi, primārais mērķus būs nodrošināt, lai uzņēmumiem un to aktīviem nekrītas vērtība. Pēc tam tiks domāts par jaunu investoru atrašanu, kuri būs ieinteresēti to darbības turpināšanā un attīstīšanā. Plānots, ka šo ieguldījumu pārdošanas vērtības noteikšanai un darījumu caurspīdīguma nodrošināšanai tiks piesaistīti arī neatkarīgi vērtētāji," viņš teica.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome 2018.gada 12.jūnijā atļāva "ABLV Bank" sākt pieteikto pašlikvidācijas procesu. FKTK ir iesniegusi arī Eiropas Centrālajai bankai (ECB) lēmuma projektu par "ABLV Bank" licences anulēšanu.

"ABLV Bank" kreditoru pieprasījumu pieņemšana sākās 2018.gada 18.jūnijā un ilgs līdz 18.septembrim (ieskaitot).

Maksimālai klientu un kreditoru interešu aizstāvībai un, ņemot vērā ECB lēmumu par likvidācijas procesa sākšanu, "ABLV Bank" akcionāri ārkārtas sapulcē 26.februārī nolēma sākt bankas pašlikvidāciju.

"ABLV Bank" problēmas radās pēc ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas institūcijas ("FinCEN") februāra vidū paziņotā, ka tā plāno noteikt sankcijas "ABLV Bank" par naudas atmazgāšanas shēmām, kas palīdzējušas Ziemeļkorejas kodolieroču programmai, kā arī nelegālām darbībām Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā. "FinCEN" publiskotajā ziņojumā arī teikts, ka "ABLV Bank" vadība līdz 2017.gadam izmantojusi kukuļdošanu, lai ietekmētu amatpersonas Latvijā, cenšoties novērst pret to vērstas tiesiskas darbības un mazinātu draudus savām augsta riska darbībām.

Savukārt "ABLV Bank" advokāti atbildes vēstulē aicinājuši "FinCEN" atsaukt tās priekšlikumu, norādot, ka "FinCEN" pret "ABLV Bank" izvirzījis "pārspīlētas apsūdzības", par kurām lielā daļā sniegti vai nu ļoti vispārīgi apgalvojumi, vai arī nav uzrādīti pierādījumi gan par naudas atmazgāšanu, gan apvainojumiem kukuļdošanā. "FinCEN" nav arī ņēmis vērā "ABLV Bank" paveikto finanšu noziegumu novēršanas programmā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Tāpat "ABLV Bank" un tās lielākie akcionāri ir iesnieguši Eiropas Savienības (ES) Tiesā prasību pieteikumus pret ECB un Vienotā noregulējuma valdi. Bankas advokāti no "DLA Piper" Vācijas biroja "ABLV Bank" un tās divu lielāko akcionāru vārdā kopumā iesnieguši četrus pieteikumus - divus pret ECB un divus pret Vienoto noregulējuma valdi. Pieteikumos minēti vairāki iespējamie pārkāpumi, ko varētu būt izdarījušas ECB un Vienotā noregulējuma valde. Tie aptver pilnvaru pārsniegšanu, samērīguma un vienādas attieksmes neievērošanu, kā arī citus pārkāpumus, un uzskaita virkni nopietnu iebildumu pret veidu, kādā tika pieņemts lēmums par to, vai banka bija vai varēja nonākt finanšu grūtībās (failing or likely to fail).