VID darbinieci tur aizdomās par līdzdalību 1,6 miljonu eiro izkrāpšanā
"Būtībā viņa bija grupējuma stūrakmens, kas arī sniedza visas konsultācijas un domugraudus, kā pastrādāt noziegumu," sacīja Finanšu policijas vadītājs Kaspars Podiņš.
112
2016. gada 13. marts, 19:36

VID darbinieci tur aizdomās par līdzdalību 1,6 miljonu eiro izkrāpšanā

Jauns.lv

Finanšu policija šonedēļ aizturējusi Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Cēsu nodaļas darbinieci Agnesi Leimani, kuru tur aizdomās par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) izkrāpšanas shēmas izveidošanu, vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kopā ar trim uzņēmējiem īstenotajā shēmā kopš 2013.gada janvāra varētu būt izkrāpti 1,6 miljoni eiro. Viens no VID darbiniece sadarbības partneriem iepriekš par finanšu noziegumiem četrus gadus esot pavadījis cietumā.

Finanšu policijas priekšnieks Kaspars Podiņš raidījumam norādīja, ka VID darbiniece "personiski izdomājusi noziedzīgo shēmu, kādā veidā apiet VID riska analīzes sistēmas" un organizēt PVN izkrāpšanu. Šādu sistēmu varējis izdomāt tikai VID darbinieks, kas perfekti pārzina riska analīzes sistēmas un šo sistēmu vājības.

"Būtībā viņa bija grupējuma stūrakmens, kas arī sniedza visas konsultācijas un domugraudus, kā pastrādāt noziegumu," sacīja Podiņš.

Viņš norādījis, ka trīs gadus VID neviens nav nojautis par notiekošo, kas liecina par nepietiekamu kontroles sistēmu. Esot identificēti vēl jauni gadījumi, kas liecina par to, ka PVN atmaksas kontroles sistēma dienestā darbojas ļoti vāji.

"Bija kaut kādas atsevišķas identifikācijas, uz kurām mēs [Finanšu policija] jau iepriekš norādījām," teica Podiņš, atzīstot, ka līdz šim tomēr Finanšu policija nebija saskārusies ar gadījumu, kad "tik milzīgos apmēros ir iespējams īstenot šādas krāpnieciskas shēmas un VID amatpersonas par to pat nenojauš".

Leimane aizturēta ceturtdienas rītā. Finanšu policisti veikuši kratīšanu viņas darbavietā un mājoklī, kur esot atrasti vērtīgi pierādījumi, norāda raidījums. Kopumā bijušas 37 kratīšanas Rīgā, Cēsīs un Valmierā.

LETA/ Foto: Shutterstock