foto: Lauris Nagliņš/LETA
Rīgas dome pārsūdzēs nelabvēlīgo tiesas spriedumu par Rīgas krematorijas nomas līgumu
SIA "Rīgas krematorija" Sēru nams.
Runā Rīga
2018. gada 22. jūnijs, 22:21

Rīgas dome pārsūdzēs nelabvēlīgo tiesas spriedumu par Rīgas krematorijas nomas līgumu

LETA

Rīgas domes Mājokļu un vides departaments pārsūdzēs Administratīvās rajona tiesas spriedumu, ar kuru noteikts Rīgas krematorijas telpu nomas tiesību līguma termiņu saīsināt līdz vienam gadam no sprieduma spēkā stāšanās dienas, apstiprināja departamenta pārstāve Edīte Pūķe.

Departamenta Tiesiskās nodrošinājuma pārvaldes speciālisti norāda, ka lēmums tiks pārsūdzēts, "jo tas ir nelabvēlīgs", taču sīkāku argumentāciju saviem iebildumiem pašvaldība pagaidām sniegt nevar. "Pārsūdzības dokumentācija tikai tagad tiek gatavota un tiks iesniegta tuvāko divu nedēļu laikā. Kamēr tas nav noticis, savus argumentus izpaust nevaram," sacīja Pūķe.

Jau vēstīts, ka Administratīvā rajona tiesa spriedusi saīsināt termiņu nomas līgumam par Rīgas krematorijas izmantošanu, kas pērn 27.oktobrī tika noslēgts starp Rīgas domes Mājokļu un vides departamentu un SIA "Rīgas kremācijas centrs - krematorija", līdz vienam gadam no sprieduma spēkā stāšanās dienas.

Tiesa atzina, ka prettiesiski netika piemērota koncesijas līguma piešķiršanas procedūra. Proti, netika piemērots Publiskās un privātās partnerības likums un tajā paredzētā kārtība, bet gan Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas likums un tam pakārtotie Ministru kabineta noteikumi. Tiesas ieskatā minētā nomas līguma mērķis nebija vienkārši atrast konkrētā nekustamā īpašuma lietotāju, bet gan piešķirt tiesības sniegt kremācijas pakalpojumus Rīgas krematorijā, tādējādi nodrošinot arī Rīgas pilsētas pašvaldības publiskās funkcijas pildīšanu.

Izvērtējot piemēroto procedūru, tiesa secināja, ka nomas tiesību izsoles noteikumi radīja nevienlīdzīgu konkurenci. Tiesa uzskatīja, ka ir pamatoti prasīt, lai darbam ar konkrētā ražotāja kremācijas krāsnīm ir veikta nepieciešamā apmācība, ko apliecinātu konkrēti sertifikāti, tomēr prasība, ka šie sertifikāti jāiegūst pirms dalības izsolē, ir netaisnīga.

2017.gada oktobra beigās notika Rīgas krematorijas telpu nomas tiesību izsole, kurā kandidatūru pieteica trīs uzņēmumi - SIA "Sveces", "Apbedīšanas nams-krematorija" jeb "Jauna krematorija" un "Rīgas kremācijas centrs - krematorija".

Komisija secināja, ka "Sveces" nav norādījusi informāciju par pieredzi kremēšanas sniegšanas jomā, kā arī nav pievienojusi četru darbinieku sertifikātus darbam ar ražotāja kremācijas krāsnīm. Savukārt, izskatot SIA "Apbedīšanas nams-krematorija" pieteikumu, izsoles komisija konstatēja, ka uzņēmums nav pievienojis darbiniekiem nepieciešamos sertifikātus.

Līdz ar to abu pretendentu piedāvājumi vērtēti netika un nomas tiesības ieguva līdzšinējais nomnieks, kurš krematorijas telpās saimnieko jau 20 gadus. SIA "Apbedīšanas nams - krematorija" Administratīvajā tiesā iesniedza prasību par to, ka izsoles nolikuma nosacījumi ir pretendentus ierobežojoši un neļauj pilnvērtīgi pretendēt citiem kandidātiem.