foto: LETA
Ata Zakatistova advokāts Kluss klusē, par ko klients aizturēts
Zvērināts advokāts Andris Kluss.
2018. gada 20. jūnijs, 20:59

Ata Zakatistova advokāts Kluss klusē, par ko klients aizturēts

Jauns.lv / LETA

Kriminālprocesā par iespējamu nelikumīgu politiskā spēka "KPV LV" finansēšanu aizturētā partijas valdes locekļa Ata Zakatistova advokāts trešdienas vakarā atteicās komentēt klienta statusu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Advokāts Andris Kluss atteicās komentēt to, vai Zakatistovs joprojām atrodas KNAB, kā arī, vai viņa klients šovakar tiks atbrīvots vai tomēr aizturēs uz nakti. Aizstāvis neatbildēja arī uz citiem uzdotajiem jautājumiem, skaidrojot, ka ir parakstījies par informācijas neizpaušanu.

Tikmēr partijas premjerministra amata kandidāts Saeimas vēlēšanām Aldis Gobzems sociālajā tīklā "Facebook" raksta, ka patlaban visu partijas operatīvo vadību uzņemas viņš un "KPV LV" līdzpriekšsēdētāja Linda Liepiņa. Gobzems tikšot pilnvarots veikt visas darbības, kas ietilpst partijas līdzpriekšsēdētāju kompetencē. "Tas gadījumam, ja kādam ir vēlme paralizēt partijas ikdienas darbu," viņš norāda.

Aizturētā partijas līdzpriekšsēdētāja, deputāta Artusa Kaimiņa (KPV LV) aizstāvis Jānis Bramanis ap plkst.21.20 trešdienas vakarā neatbildēja uz aģentūras LETA zvaniem. Savukārt Gobzems zināja teikt, ka aizvien tiek veiktas procesuālās darbības ar Kaimiņa līdzdalību. Arī ar aizturētā uzņēmēja Viestura Tamuža aizstāvi Saulvedi Vārpiņu trešdienas vakarā neizdevās sazināties.

Jau vēstīts, ka KNAB kriminālprocesā par iespējamu nelikumīgu partijas "KPV LV" finansēšanu aizturējis kopumā trīs personas.

KNAB darbinieki trešdien Saeimā aizturēja deputātu Kaimiņu. Tāpat KNAB trešdien veica kratīšanu pie partijas "KPV LV" valdes locekļa Zakatistova un uzņēmēja Tamuža. "KPV LV" līdzpriekšsēdētāja Liepiņa žurnālistiem trešdien apstiprināja, ka starp aizturētajiem ir Zakatistovs.

Savukārt Gobzems trešdien pastāstīja, ka uz KNAB kā liecinieces izsauktas partijas "KPV LV" grāmatvede, kā arī partijas valdes locekle Liepiņa.

Kriminālprocess sākts pēc trim Krimināllikuma pantiem - par politiskās organizācijas nelikumīgu finansēšanu, par ko draud brīvības atņemšanu līdz diviem gadiem, piespiedu darbs vai naudas sods, par starpniecību politiskās partijas nelikumīgā finansēšanā, par ko arī draud brīvības atņemšanu līdz diviem gadiem, piespiedu darbs vai naudas sods, kā arī par partijas nelikumīga finansējuma pieņemšanu un izspiešanu, par ko draud brīvības atņemšana līdz trim gadiem, piespiedu darbs vai naudas sods.

Gobzems trešdien preses konferencē uzsvēra, ka partija nav saņēmusi nelikumīgus līdzekļus no uzņēmēja Tamuža. Viņš piebilda, ka apmēram pirms gada viņš kopā ar Kaimiņu un partijas līdzpriekšsēdētāju Zakatistovu bijuši KNAB birojā saistībā ar medijos publicēto video, kurā Kaimiņš, Zakatistovs un Tamužs apspriež partijas finansēšu, taču KNAB izmeklētājs toreiz esot norādījis, ka lietā neesot pārliecinoši pierādījumi un lieta tikšot izbeigta.

2017.gada 5.jūnijā sāktā kriminālprocesa materiālos ir ziņas par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem, kuru rezultātā politiskā partija "KPV LV" saņēma nelikumīgu finansējumu, tajā skaitā par Kaimiņa iespējamu noziedzīgu rīcību, pieprasot citai personai pieņemt darbā viņa kontrolētajā uzņēmumā fiktīvus darbiniekus un saņemot no viņiem atpakaļ skaidrā naudā minētām personām kā darba algu un citus maksājumus pārskaitītās summas, liecina parlamentam sniegtā informācija par šo lietu. Tādā veidā esot iegūti finanšu līdzekļi, kurus, iespējams, izmantoja politiskās partijas "KPV LV" finansēšanai, kā arī Kaimiņa personiskām vajadzībām.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Pirmstiesas izmeklēšanā noskaidrots, ka 2016.gada pavasarī AS "Eco Baltia" padomes priekšsēdētājs Tamužs paziņojis koncernā ietilpstošam uzņēmumam, ka vēlas nolīgt Zakatistovu stratēģisku konsultāciju sniegšanai personīgi viņam kā padomes priekšsēdētājam. Pēc Tamuža norādījuma ticis noslēgts līgums starp šo koncernā ietilpstošo uzņēmumu un SIA "Per capita" par konsultāciju sniegšanu. Analoģisks līgums par konsultāciju pakalpojumu sniegšanu ticis noslēgts arī atkārtoti, faktiski pagarinot iepriekš noslēgto līgumu. Izmeklēšanā esot konstatēts, ka līgumā paredzētās konsultācijas nav sniegtas.

Ik mēnesi šis uzņēmums atbilstoši līguma prasībām un SIA "Per capita" piestādītajiem rēķiniem pārskaitīja naudas līdzekļus 2000 eiro apmērā un pievienotās vērtības nodokli uz SIA "Per capita" bankas kontu līdz brīdim, kad masu saziņas līdzekļos parādījās ziņas par Kaimiņa, partijas "KPV LV" valdes locekļa Zakatistova un Tamuža sarunām, kurās Zakatistovs paziņoja, ka saņem no Tamuža 2000 eiro mēnesī.

Savukārt Tamužs tikšanās reizē ar Kaimiņu un citām personām esot jautājis par viņam iegūstamo nosacīto labumu, vai tā būs nauda vai vara, vai ekonomikas ministra postenis. Pirmstiesas izmeklēšanā iegūti pierādījumi, ka minētie naudas līdzekļi tika izmantoti "KPV LV" vajadzībām, bet nav norādīti partijas finanšu dokumentācijā, liecina informācija, kas tika sniegta parlamentam par šo lietu. No lietā esošiem materiāliem izrietot, ka Kaimiņš, Zakatistovss un Tamužs apzinājās, ka šāda veida maksājumi ir nelikumīgi, un mēģināja tos slēpt.