foto: LETA
KNAB Ilmāru Poikānu šogad aicinājis atkārtoti liecināt par, iespējams, nelikumīgu "KPV LV" finansēšanu
Ilmārs Poikāns.
Sabiedrība
2018. gada 20. jūnijs, 16:21

KNAB Ilmāru Poikānu šogad aicinājis atkārtoti liecināt par, iespējams, nelikumīgu "KPV LV" finansēšanu

LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) bijušo partijas "KPV LV" biedru Ilmāru Poikānu šogad aicinājis atkārtoti liecināt par, iespējams, nelikumīgu partijas finansēšanu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Poikāns aģentūrai LETA apgalvoja, ka uz KNAB devies liecināt 2017.gadā, kā arī šogad "pirms [Aldis] Gobzems (KPV LV) izrunājās par maksātnespējas jomu". Taujāts par drošības iestādi interesējušajiem jautājumiem, Poikāns atbildēja, ka to nevar komentēt.

"Pēc būtības viss ir, manuprāt, skaidri un vienkārši saprotams no mana iesnieguma [2016.gadā] un video pagājušā gada, laikam, jūnijā, kur dzīvoklī sarunājas Viesturs Tamužs, Atis Zakatistovs (KPV LV) un Artuss Kaimiņš (KPV)," teica Poikāns.

Savukārt par "KPV LV" premjera kandidāta Gobzema un valdes locekles Lindas Liepiņas rīkoto preses konferenci, Poikāns netieši pauda, ka tajā sniegta sabiedrību maldinoša informācija. "Ja žurnālisti un sabiedrība iedziļinātos teiktajā, saprastu, ka viņš [Gobzems] uz nevienu no sniegtajiem jautājumiem neatbildēja pēc būtības. Tas liecina par to, ka viņam ir labi izstrādāta retorika, lai cilvēki domātu par noteiktām lietām, un tas neizskatītos pēc pilnīgiem meliem," sacīja Poikāns.

Kā ziņots, KNAB darbinieki šodien Saeimā aizturēja Kaimiņu. Tāpat KNAB šodien veica kratīšanu pie partijas "KPV LV" valdes locekļa Zakatistova un uzņēmēja Tamuža.

KNAB šodien izplatītajā paziņojumā presei par trim aizturētām personām partijas nosaukums un aizturēto vārdi gan netiek atklāti. KNAB apliecina, ka kriminālprocesā tiek veiktas nepieciešamās procesuālās darbības, tādēļ, lai netiktu apdraudēta tā gaita un patiesības noskaidrošana, pagaidām plašāka informācija netiks sniegta.

KNAB paziņojumā presei apstiprina, ka kriminālprocess sākts pēc trim Krimināllikuma pantiem - par politiskās organizācijas nelikumīgu finansēšanu, par ko draud brīvības atņemšanu līdz diviem gadiem, piespiedu darbs vai naudas sods, par starpniecību politiskās partijas nelikumīgā finansēšanā, par ko arī draud brīvības atņemšanu līdz diviem gadiem, piespiedu darbs vai naudas sods, kā arī par partijas nelikumīga finansējuma pieņemšanu un izspiešanu, par ko draud brīvības atņemšana līdz trim gadiem, piespiedu darbs vai naudas sods.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvā esošā informācija, no partijas "KPV LV" aizgājušais Poikāns 2017.gadā vērsās pie ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera, aicinot izvērtēt Saeimas deputāta Kaimiņa (KPV LV) darbības un viņa vadītās partijas iespējamo nelikumīgo finansēšanu.

Komentējot situāciju, Kaimiņš toreiz pauda, ka notiekošais ir "personīgi uzbrukumi".

Poikāns iesniegumā ģenerālprokuroram norādīja, ka viņam ir kļuvis zināms, ka "KPV LV" priekšsēdētājs Kaimiņš, iespējams, ilgstoši ir organizējis un neatļauti saņēmis finansējumu no Latvijas valsts interesēs arestētās mantas glabātāja Rūdolfa Meroni, bet šos naudas līdzekļus nav deklarējis savā amatpersonas deklarācijā "jādomā, to nelikumīguma dēļ".

Iespējams, Kaimiņš šos līdzekļus arī nav norādījis kā politiskās partijas "KPV LV" finansēšanas avotu, piebilda iesnieguma autors. Poikāns norādīja, ka viņa rīcībā nonākušie fakti rada iespaidu, ka iepriekšminētās politiskās partijas vadītājs veic "neatļautus darījumus, ar nodomu maldinot sabiedrību un manipulējot ar sabiedrisko domu atsevišķu indivīdu un jeb pasūtītāju interesēs, kas noziedzīgi izmanto šim mērķim valstij piekritīgus līdzekļus".

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

"Pieļauju, ka tas notiek ar atsevišķu tiesībsargājošās iestādēs strādājošu cilvēku atbalstu," teikts iesniegumā Kalnmeieram. Sarunā ar aģentūru LETA Poikāns uzsvēra iesniegumā minēto pieļāvumu, ka starp Kaimiņa un ar Meroni saistītiem cilvēkiem panākta vienošanās 2014.gada oktobra beigās, drīz vien pēc 12.Saeimas vēlēšanām, iespējams, ļāvusi noslēgt vienošanos par reklāmas izvietošanu raidījumā "Suņu būda", kā arī tā mājaslapā.

Poikāns pieļāva, ka pēc šīs vienošanās noslēgta vienošanās starp SIA "Suņu būda" Kaimiņa personā un SIA "Airtech" par toreizējā AS "Ventbunkers" reklāmas izvietošanu attiecīgajos formātos. Meroni ieņēma padomes priekšsēdētāja amatu "Ventbunkerā", skaidrots iesniegumā prokuratūrai. Poikāns savā iesniegumā arī norādīja, ka ar Meroni, iespējams, saistītā SIA "Media Support" noslēdzis sadarbības līgumu ar "Suņu būdu".

Iesniegumā ģenerālprokuroram izteikts pieļāvums, ka Kaimiņš, iespējams, ir atbildīgs par skaidrās naudas iegūšanas shēmas organizēšanu un ienākumu neuzrādīšanu kā amatpersona, jo vairākām personām, kuri nebija reālās darba tiesiskās attiecībās ar kādu SIA "Al De Media", tika pārskaitīti 30 100 eiro, no kuriem lielākā daļa, iespējams, esot atdota Kaimiņam.

"Iespējams, patiesībā deputāta Artusa Kaimiņa aktivitātes tiek izvērstas kādu citu personu uzdevumā prettiesisku mērķus sasniegšanas un politikas veidošanai; šīs uzdotās aktivitātes tiek finansētas pilnīgi necaurspīdīgā, un, iespējams, nelikumīgā veidā," minētajā dokumentā raksta Poikāns.

Iesniegumā cita starpā aicināts, izmantojot Kriminālprocesa likumā noteiktos līdzekļus, saukt pie likumā noteiktās atbildības Kaimiņu par, iespējams, notikušu naudas līdzekļu neatļautu saņemšanu vai šo līdzekļu nedeklarēšanu.