Drošības policijas šefs pastāsta par provokāciju riskiem Leģionāru piemiņas dienā
Mežviets norādīja, ka provokāciju risks saglabājas līdzīgi kā visus iepriekšējos gadus, jau kopš pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu otrās puses. Šis gads nebūšot izņēmums.
Sabiedrība
2016. gada 14. marts, 13:46

Drošības policijas šefs pastāsta par provokāciju riskiem Leģionāru piemiņas dienā

Jauns.lv

Latviešu Leģionāru piemiņas dienā 16.martā saglabājas dažādu provokāciju riski, Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" teica Drošības policijas priekšnieks Normunds Mežviets.

Viņš norādīja, ka provokāciju risks saglabājas līdzīgi kā visus iepriekšējos gadus, jau kopš pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu otrās puses. Šis gads nebūšot izņēmums.

15.martā tiks organizētā tā dēvēto antifašistu konference, Latvijā ierasties ir uzaicināti pārstāvji gan no bijušajām padomju valstīm, gan Eiropas Savienības. Līdz ar to tiks pastiprināta robežkontrole.

Lai novērstu provokācijas un fiziskas sadursmes, Drošības policija ieteica Rīgas domei norobežot pasākumu dalībniekus. Šajā ieteikumā Rīgas dome ir ieklausījusies un tā dēvētajiem antifašistiem ierādīta vieta pie Bastejkalna.

Kā ziņots, Administratīvā rajona tiesa noraidīja biedrības "Latvijas Antinacistiskā komiteja" prasību atcelt ierobežojumus biedrības pieteiktā 16.marta pasākumam, apstiprināja Rīgas domes pārstāvis Uģis Vidauskis.

Līdz ar to 16.martā Antinacistiskā komiteja savu pasākumu varēs rīkot teritorijā pie Bastejkalna, nostāk no Brīvības pieminekļa laukuma, bet biedrība "Nacionālo karavīru atbalstam" - laukuma otrā pusē. Laikā no plkst.11 līdz 13 tiks aizliegts izmantot skaņu pastiprinošas ierīces. Šo biedrību pieteiktie pasākumu norises laiki mainīti netiek.

Jau vēstīts, ka Rīgas domē ir pieteikti tradicionālie 16.marta - leģionāru piemiņas dienas - pasākumi.

No plkst.7 līdz 13 sapulci otrpus Brīvības pieminekļa laukumam rīkos biedrība "Nacionālo karavīru atbalstam". Iecerēts, ka tajā piedalīsies 30 cilvēki, un kā pasākuma mērķis norādīts "atgādināt par 1944.gada 16.martā noritējušajām Latviešu leģiona kaujām un skaidrot Latvijas un Latviešu leģiona Otrā pasaules kara vēsturi garāmejošiem interesentiem".

Savukārt divas stundas vēlāk, no plkst.9 līdz 15, sapulci-piketu teritorijā pie Bastejkalna rīkos biedrība "Latvijas Antinacistiskā komiteja".

Tikmēr no plkst.11 līdz 13 gājienu maršrutā Jāņa baznīca-Skārņu iela-Kaļķu iela-Brīvības piemineklis pieteikusi biedrība "Daugavas Vanagi Latvijā Limbažu nodaļa". Organizācijas mērķis ir ziedu nolikšana pie Brīvības pieminekļa, iecerēts, ka tajā piedalīsies 100 personas.

Šie pasākumi ar analoģiskiem mērķiem pašvaldībā tika pieteikti arī pērn.

Intervija ar Normundu Mežvietu - video: LETA/Foto: Evija Trifanova/LETA, Edijs Pālens/LETA