foto: AFI
Uz 7 gadiem notiesātais latviešu narkobarons Priverts joprojām atrodas uz brīvām kājām
Rolands Priverts 2003. gadā pie Matīsa cietuma.
112
2018. gada 21. jūnijs, 06:42

Uz 7 gadiem notiesātais latviešu narkobarons Priverts joprojām atrodas uz brīvām kājām

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Savulaik bēdīgi slavenais narkokurjers Rolands Prīverts (Priverts), kuram pagājušajā nedēļā Rīgas rajona tiesa atkal piesprieda septiņu gadu cietumsodu par kokaīna kontrabandu un kokas lapu glabāšanu, pašlaik neatrodas aiz restēm, bet gan joprojām ir uz brīvām kājām. Prīverts tiesas lēmumu var pārsūdzēt un viņu cietumā ieliks tikai tad, ja spriedums netiks pārsūdzēts.

Rīgas rajona tiesas pārstāve Diāna Vilhovika portālam Jauns.lv pastāstīja, ka tiesa spriedumu Prīverta lietā pasludinājusi 12. jūnijā. Spēkā tas stāsies tikai, tad, ja Prīverts lēmumu nepārsūdzēs augstākas instances tiesā. Tādējādi tikai 22. jūnijā kļūs skaidrs, vai Prīvertam vajadzēs doties cietumā.

Jāteic, ka apsūdzētais savu vainu neatzīst un pats Prīverts uz sprieduma nolasīšanu nebija ieradies. Tomēr iepriekš tiesas procesa sēdēs viņš ir piedalījies un, pēc visa spriežot, atrodas Latvijā un dzīvo savā privātmājā Saulkrastu novadā.

Rolanda Prīverta vārds pirms vairākiem gadiem plašsaziņas līdzekļos bija skandalozi slavens. Saukts par narkobaronu, narkotiku karali un narkokurjeru. Par narkotisko vielu kontrabandu ir sēdējies cietumā. Tagad 56 gadus vecais Prīverts pēdējos gadus bija pieklusis. Viņš „Latvijas Avīzei” teicis: „Nezīmējos, esmu kluss un mierīgs, spēlējos biržā ar interneta valūtu bitkoiniem”. Dzīvojot gan Latvijā, gan Bolīvijā, kur nodibinājis firmu un sarunājis tur sākt tirgot Latvijas balzamu. Kokaīna un citu narkotiku laiks viņam esot pagājis, uzsvēris Prīverts.

Kā norādīts prokuratūras celtajā apsūdzībā, narkotiku kontrabandā Prīverts darbojies kopā ar Jāni Tidriķi, Antanu Buividu, Mindaugu Barču un Sigitu Šermukšni. Pret šo četrotni krimināllieta izdalīta atsevišķā tiesvedībā. Šim četriniekam katram piespriesti seši gadi cietumā.

Kā tiesas debatēs norādīja prokurore, Šermukšnis pirmstiesas izmeklēšanā liecinājis, ka 2013. gadā Klaipēdā ticies ar Barču, kurš ierosinājis nopelnīt vieglu naudu. Barčs viņu katru dienu „apstrādājis”, teicis, ka labi izskatoties un uz viņu nekritīšot aizdomas, līdz Šermukšnis piekritis. Nauda bijusi vajadzīga mātei un brālim ar invaliditāti. Barčs viņu iepazīstinājis ar Tidriķi un Buividu.

Šermukšnis vairākas dienas dzīvojis viesnīcā Buenosairesā pie Prīverta, trenējies narkotiku rīšanā. Tad vienā dienā atnācis kāds vietējais un iedevis dvielī ietītas 119 brūnas kapsulas. Šermukšnis tās norijis un 1. augustā izlidojis uz Rīgu, kur viņu sagaidījuši draugi.

Prokurore norādīja, ka Prīverta uzdevums noziedzīgajā grupā bijis viesnīcas rezervācija, kokaīna sagādāšana, kā arī kurjera sagaidīšana un izmitināšana, par ko pienākusies puse no kokaīna. Arī Latvijā sākumā kurjers bijis Prīverta aprūpē.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, Prīverts par narkotiku noziegumiem cietumā pabijis vairākkārt. Jau 1999. gada sākumā viņu kopā ar toreizējo Latvijas Modeļu asociācijas prezidenti Dairu Silavu Rīgas lidostā aizturēja par mēģinājumu Latvijā ievest gandrīz divus kilogramus kokaīna. Par šo gadījumu Augstākā tiesa 2000. gada novembrī Prīvertam piesprieda brīvības atņemšanu uz sešiem gadiem, taču no cietuma viņš tika atbrīvots pirms termiņa.

2004.gada sākumā Prīvertu aizturēja Gvajakilas lidostā Ekvadorā. Pie viņa tika atrasti 894 grami kokaīna.

Savukārt 2009.gadā Privertam tika piespriestsastoņu gadu cietumsods Somijā par kokaīna kontrabandu no Dienvidamerikas uz Somiju, Igauniju un Latviju.

Pēdējā vārdā Rīgas rajona tiesā Prīverts savu vainu narkotiku kontrabandā neatzina, piebilstot, ka kādam cilvēkam tikai atbildējis uz jautājumu par iespēju droši norīt kapsulu, sakot, ka to nezinot. Prīverts vienīgi nožēlojot, ka savās mājās Saulkrastos glabājis kokas koka lapiņas. Tās turviņam esot vairākus gadus atradušās kā suvenīrs. Viņš neesot zinājis, ka nedrīkstot turēt, tās legāli pircis un pārvietojis pāri robežām 1998. gadā.