Sabiedrība
2018. gada 19. jūnijs, 14:39

Latviete, kura ikdienā dodas iepirkties uz Lietuvu: "Pie jums viss ir lētāk, izņemot vienu"

Jauns.lv

Kamēr daudzi lietuvieši produktus ieraduši braukt pirkt uz kaimiņvalsti Poliju, kur tie nereti ir lētāki, par preču noietu Lietuvas veikalos ļoti parūpējas cilvēki no Latvijas.

Lietuvas portāls "Delfi.lt" aprunājies ar Saldus iedzīvotājiem, kuri mīt vien 40 kilometru attālumā no Mažeiķiem. "Līdz Mažeiķiem ar mašīnu jābrauc aptuveni pusstunda. Līdz Rīgai pusotra," stāsta vietējā iedzīvotāja Jolanta. 

33 gadus vecā divu bērnu māte kaimiņvalsts medijiem pastāstījusi, ka viņas rajona iedzīvotāji jau izsenis pēc produktiem brauc uz Mažeiķiem vai Rietavu, kurp latvieši dodoties, kā stāsta saldeniece, jau kopš padomju laikiem, kad tur darbojās automašīnas rezerves daļu, kā arī divriteņu tirgus. 

Cilvēki ķer akcijas "Lidl" veikalos Lietuvā 2017. gada vasarā

15.decembrī Lietuvas pilsētā Panevēžā atvērts Eiropā pazīstamā zīmola "Lidl" veikals.

gallery icon
105

Pati Jolanta uz Mažeiķiem brauc reizi vai divas mēnesī un vienā reizē par produktiem izdod 50 eiro, taču viss atkarīgs no vajadzībām - reizēm tie ir vien daži eiro, reizēm vairāk par 50. 

"Parasti braucu uz Mažeiķiem pēc produktiem, pirmās nepieciešamības precēm, apaviem, drēbēm. Piemēram, pēdējo reizi iegādājos četrus apavu pārus. Mūsu pilsētā atrast labus apavus nav viegli. Mažeiķos ir bāze, kur produkti maksā krietni lētāk nekā Latvijā. Piemēram, rīsi, griķi, konfektes. Turklāt katru gadu ar draugiem uz Mažeiķiem braucam pirkt Ziemassvētku dāvanas bērniem - rotaļlietām tur mēdz būt lielas atlaides," klāsta sieviete. 

Viņa gan atzīst, ka viena preču kategorija Lietuvā gan ir dārgāka - tas ir alkohols, tomēr to viņa nepērk tik bieži, lai spriestu. 

"Šķiet, galvenais iemesls, kura dēļ latvieši brauc uz Mažeiķiem, ir "Lidl". Pagaidām mums šī tīkla veikalu nav. Pirmie, iespējams, rudenī parādīsies Rīgā, taču tas ir garāks brauciens, nekā uz Mažeiķiem," viņa stāsta, norādot, ka brīvdienās Lietuvas "Lidl" stāvvietā katra trešā automašīna ir ar Latvijas numurzīmēm. 

Lietuvas medija sarunbiedrene arī uzskata, ka Mažeiķu veikala pārdevēji, kuri galvenokārt runā angliski vai krieviski, drīz sāks runāt arī latviešu mēlē, jo valodas tomēr ir radniecīgas un visai līdzīgas. Problēmu sazināties ar lietuviešiem Jolantai neesot. 

To, ka Lietuvas ziemeļos latvieši ir bieži viesi, apstiprina arī veikalu "Lidl" un "Maxima" pārstāvji. Latviešu iecienīti ir arī veikali Šauļos, Klaipēdā un citviet netālu no abu valstu robežas. 

Zīmīgi, ka gan Lietuvā, gan Latvijā standarta pievienotās vērtības nodokļa likme ir 21%. 

Kā zināms, arī Latvija ir visai populārs galamērķis pirkumiem - pie mums ieraduši braukt igauņi, kuri vairumā iepērk gan alkoholu, gan citas preces, bet pēc grādīgās dziras pēc likumu izmaiņām pašu mājās pasākuši braukt arī lietuvieši.