Aprīlī Latvijas Radio kora diriģenta statusā debitēs Kaspars Ādamsons
Diriģents Kaspars Ādamsons.
Kultūra
2016. gada 14. marts, 18:01

Aprīlī Latvijas Radio kora diriģenta statusā debitēs Kaspars Ādamsons

Jauns.lv

Latvijas Radio koris 8.aprīlī rīko koncertu "Latvijas Radio koris un čella meditācija" Rīgas Svētā Jāņa baznīcā, kurā kora diriģenta statusā debitēs Kaspars Ādamsons, informēja Latvijas Radio kora pārstāvji.

Čella balss skanējums būs starptautisko konkursu laureāta Kristapa Berga pārziņā. Koncertā varēs klausīties norvēģu klasiķa Knuta Nīsteta, Ērika Ešenvalda un citu komponistu mūziku.

"Pēc saņemtā uzaicinājuma no Sigvarda Kļavas veidot kādu kopīgu programmu ar Latvijas Radio kori par koncerta repertuāru domāju diezgan ilgi, jo ideju bija ļoti daudz. Sigvardam piedāvāju desmitiem variantu, kamēr nonācām pie programmas kodola - norvēģu komponista Nīsteta un čella. Programmā arī iekļauti man tuvi latviešu autoru darbi, to vidū arī Jēkaba Jančevska jaundarbs. Man kā diriģentam tas vienmēr ir izaicinājums atskaņot jaundarbus, jo nav nekādu iepriekš nodziedātu paraugu un versiju," stāstīja Ādamsons.

Nīstets (1915-2014) savā daiļradē apliecina dziļu interesi par senās mūzikas krāšņumu un tās bagātības radoši savij ar mūsdienu skaņu mākslas iespējām. Šajā koncertprogrammā iekļautie skaņdarbi ir ar reliģisku saturu, tostarp arī viena no skaistākajām Nīsteda partitūrām - "Stabat Mater"-, kurā čella melodiskā līnija savijas ar daudzām koristu balsīm, kuru skanējums raisa asociācijas ar zvanu skaņām, kas atbalsojas baznīcas velvēs.

Līdz ar norvēģu meistara opusiem koris atskaņos arī vairāku latviešu komponistu opusus - Ērika Ešenvalda un Ārija Šķepasta kompozīcijas, Andra Dzenīša diptihu korim, kā arī jaundarbu korim un čellam.

LETA / Foto: Evija Trifanova/LETA