Sabiedrība
2018. gada 18. jūnijs, 15:49

FOTO: eksprezidente, arhibīskaps, politiķi un uzņēmēji pulcējas Pasaules latviešu zinātnieku kongresā Rīgā

Jauns.lv / LETA

No šodienas līdz 20.jūnijam Latvijas Nacionālajā bibliotēkā uz Pasaules latviešu zinātnieku kongresu pulcēsies vairāk nekā 750 dalībnieku no 24 pasaules valstīm, lai dotu savu ieguldījumu valsts un sabiedrības attīstībai nozīmīgos jautājumos, informēja Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM).

Pasaules latviešu zinātnieku kongress Gaismas pilī

gallery icon
32

Kā uzsver izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V), ceturtais Pasaules latviešu zinātnieku kongress tiek rīkots, lai pulcētu Latvijas un Latvijas izcelsmes zinātniekus, viņu stratēģiskos partnerus un draugus no visas pasaules.

Šadurskis uzsver, ka Latvijas simtgadē zinātnei ir prominenta loma, jo "Zināt, tas ir Latvijas dabā!" un Latvija ir bagāta ar to, ko cilvēki zina. "Vēl vairāk, Latvijas zinātniekiem ir redzējums par Latvijas ekonomikas un sabiedrības procesu attīstību, lai nodrošinātu ceļu uz eiropeisku zināšanu sabiedrību, kas vērsta uz ekonomikas izaugsmi un ilgtspējīgu attīstību," stāsta ministrs.

Kongresā pieteikto tēmu loks ir plašs, sākot no zinātnes lomas 21.gadsimta sabiedrībā un mūsdienīga skatījuma uz sabiedrības drošības un drošuma aspektiem, līdz pat atsevišķu zinātņu nozaru sekciju aktualitātēm un Latvijas nākotnes "Latvijas formulas 2050" modelēšanai.

Kongresa laikā notiks arī Latvijas vēsturnieku otrais kongress un trešais Pasaules latviešu juristu kongress.

Kongresa pirmās dienas vadmotīvs ir sabiedrības drošība un drošums, ar šiem aspektiem saistītie jautājumi sadalīti četrās tematiskās grupās - informatīvā telpa, tautsaimniecība, tehnoloģijas un cilvēkdrošība.

Otrās dienas vadmotīvs - iezīmēt pasaules attīstības tendences zinātnes jomā un Latvijas iespējas tajās. Zinātnieki diskutēs par Latvijai būtiskiem jautājumiem un attīstību vairākās zinātnes nozarēs sešās nozaru sekcijās - dabaszinātņu, inženierzinātņu un tehnoloģiju, medicīnas un veselības zinātņu, lauksaimniecības un meža zinātņu, sociālo un humanitāro zinātņu sekcijā.

Vienlaikus trešajā dienā dalībnieki vērsīs skatu nākotnē un noslēdzošajā forumā "Latvijas formula 2050" diskutēs par Latvijas digitālo transformāciju, biznesu nākotnes ekonomikā, kur noteicošā būs dalīšanās ekonomika, izglītības izaicinājumiem, kā arī tiks spriests, vai roboti mums nākotnē atņems darbu.

Noslēgumā tiks publiskoti kongresa dalībnieku priekšlikumi par zinātnes lomu un devumu sabiedrībai, lai Latvija varētu pastāvēt, attīstīties un būt patiesi neatkarīga un droša. Droši visos aspektos - sabiedrību kopumā, lai ikviens cilvēks var dzīvot pilnvērtīgu dzīvi, izkopjot sevi un nodrošinot pienesumu sabiedrībai.

Kongresā piedalīsies Latvijas un ārvalstu viedokļu līderi no akadēmiskās, uzņēmēju vides un valsts amatpersonas. Paralēli kongresam notiks vairāki publiskie pasākumi, kurus varēs apmeklēt ikviens interesents, piemēram, 19.jūnijā Latvijas jaunie zinātnieki atraktīvā veidā iepazīstinās sabiedrību ar pētījumiem un zinātniskā darba rezultātiem pasākumā "ResearchSlam", 18.- 20.jūnijā būs iespēja neformālā gaisotnē klausīties zinātnes stāstus un praktiski iesaistīties kopā ar 2018.gada Latvijas zinātnes kalendāra zinātniekiem un apbalvojuma "Laiks Ziedonim" zinātnes nominācijas laureātiem.

Pasākumu rīko IZM sadarbībā ar Latvijas Universitāšu asociāciju, zinātniskajām institūcijām un diasporas organizācijām.