foto: Vilnis Skuja
Pludmalē pie Ušiem atrasts noslīcis brūnais lācis
Šādu foto feisbukā ievietojusi Dabas aizsardzības pārvalde.
Sabiedrība
2018. gada 18. jūnijs, 15:31

Pludmalē pie Ušiem atrasts noslīcis brūnais lācis

LETA

Slīteres Nacionālajā parka pludmalē starp Ušiem un Ēvažiem pirmdienas rītā atrasts noslīcis brūnais lācis, aģentūru LETA informēja Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) pārstāve Maija Rēna.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

DAP eksperts Vilnis Skuja skaidroja, ka pieaugušais lāču tēviņš noslīcis, jo pārāk tālu iepeldējis jūrā. Šis ir tikai trešais brūnā lāča sastapšanas gadījums Slīteres Nacionālajā parkā pusgadsimta laikā, viņš piebilda.

Iepriekš šajā apvidū sastapti divi dzīvi lāči - 1984.gadā un 2006.gadā. Tolaik dzīvnieki nacionālā parka teritorijā uzturējušies vien dažas dienas, zināja stāstīt eksperts.

Atrastā lāča audu paraugus DAP nodos Latvijas Valsts mežzinātnes institūta "Silava" pētniekiem zinātnes nolūkiem.

Brūnais lācis ir īpaši aizsargājama suga, kā arī tas ir lielākais no Latvijā sastopamajiem plēsīgajiem zvēriem. Saskaņā ar vēsturiskajiem datiem 19. un 20.gadsimta mijā mežu masīvu izciršanas un medību rezultātā brūnais lācis izzuda no Latvijas teritorijas. Tikai pagājušā gadsimta 70.gados lācis atsāka regulāri ieceļot no Igaunijas un Krievijas. Šobrīd Latvijas teritorijā uzturas vidēji desmit līdz 15 šīs sugas īpatņi, liecina DAP dati.