foto: Ekrānuzņēmums
Arborists jēgpilni izskaidro, kāpēc ozolu alejai pie Nacionālā teātra simtgades instalācija nekaitēs - tieši otrādi
Edgars Neilands.
Kultūra
2018. gada 15. jūnijs, 13:33

Arborists jēgpilni izskaidro, kāpēc ozolu alejai pie Nacionālā teātra simtgades instalācija nekaitēs - tieši otrādi

Jauns.lv

Sociālajos tīklos šūmēšanos izsaucis valsts simtgadei veltīts projekts - instalācija -, kuras kontekstā šobrīd tiek veikti vērienīgi darbi Kronvalda parkā, koku alejā pie Nacionālā teātra. Cilvēki uzskata, ka darbošanās ap kokiem tiem nodara kaitējumu, taču arborists Edgars Neilands skaidro, ka ir tieši otrādi - senajiem ozoliem burtiski tiek iedota otra dzīvība.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Sākotnēji Edgara Neilanda vadītā uzņēmuma arboristi bija atzinuši, ka projekts var negatīvi ietekmēt starp pilsētas kanālu un teātri augošos ozolus, ja vien iecere netiks pamainīta, taču tagad eksperti izstrādājuši veidu, kā kokiem kaitējumu nenodarīt.  Šis projekts šobrīd tiek realizēts, un videomateriālā jebkurš var pārliecināties, ka līdz šim ozoli auguši faktiski blīvā asfaltā, ne auglīgā zemē.

Sociālajos tīklos daudzi uzstraucas, ka Simtgades instalācija "Laika priekškars" ozolu augšanai varētu kaitēt. Plānots ka nozīmīgākās gadskārtas tiks attēlotas uz 100 soļu garas, "laika līnijas skatuves", kas vīsies cauri koku alejai. Līdzās gada skaitļiem būs izveidoti arī paskaidrojoši stāstījuma teksti vairākās valodās par to, kas konkrētajā gadā noticis. Kokiem šis projekts nekaitēts.

Kā vēstījām iepriekš, projektu ozolu alejā asi kritizēja tēlnieks Ivars Drulle. Arī arhitektes Zaiga Gaile un Ieva Zībārte paudušas kritiku par iecerēto projektu, kas valstij izmaksās aptuveni 135 000 eiro.

Drulles ieskatā Rīgas kanālmala un Kronvalda parks kļuvuši par galvaspilsētai veltīto dāvanu noliktavu, kurā nepārdomāti izvietoti arvien jauni vides objekti, piemēram, Maskavas nama dāvinātā Puškina skulptūra, Taškentas dāvinātais astronomijas pamatlicēja Mirzo Ulugbeka piemineklis un vēl citi, kopumā aptuveni 20 objektu. Tāpat arī Rīgas domes opozīcijas deputāts Jurģis Klotiņš (VL-TB/LNNK) rīkoja zibakciju "#SargiRīgasOzolus" iestājoties pret projekta izbūvi.