foto: LETA
Līdz šim Latvijā reģistrēti 428 meža ugunsgrēki, kas ir vairāk nekā pērn kopumā
Sabiedrība
2018. gada 14. jūnijs, 22:17

Līdz šim Latvijā reģistrēti 428 meža ugunsgrēki, kas ir vairāk nekā pērn kopumā

LETA

Šogad Valsts meža dienesta (VMD) Ģeogrāfiskās informācijas sistēmā (ĢIS) ir reģistrēti jau 428 meža ugunsgrēki ar 173 hektāru izdegušo meža zemju platību, tostarp 66 hektāri bijušas jaunaudzes, un tas ir lielāks meža ugunsgrēku skaits nekā pērn kopumā, aģentūra LETA uzzināja VMD.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

VMD atzīmē, ka Ādažu poligona platība šogad izdegušo meža zemju platību statistikā vēl nav iereģistrēta.

VMD meža un vides aizsardzības daļas vadītāja vietnieks Zigmunds Jaunķiķis atzina, ka meža ugunsgrēku rezultātā mežaudzes var tikt bojātas vai iznīcinātas, bojātām mežaudzēm koki ugunsgrēka rezultātā ir novājināti, tādējādi pakļauti dažādu meža kaitēkļu, piemēram, lūksngraužu uzbrukumam.

Pagaidām gan VMD neapsver sausuma un augstās ugunsbīstamības dēļ Latvijā noteikt kādus papildu ierobežojumus mežos.

Jau vēstīts, ka ugunsgrēkā, kas svētdien, 10.jūnijā izcēlās Ādažu poligonā, kopumā degusi 770 hektāru liela platība, un joprojām turpinās tā dzēšanas darbi. Detalizētāks vērtējums par to, kādi zaudējumi ar šo ugunsgrēku nodarīti dabas resursiem, būšot zināms vēlāk.

Svētdien, 10.jūnijā, izcēlās arī ugunsgrēks Pampāļu pagastā, kur dedzis mežs septiņu hektāru platībā. Ugunsgrēks tika lokalizēts, taču tā perimetra dzēšana un uzraudzība veikta arī nākamajās dienās.

Tāpat ziņots, Latvijas mežos turpinās ugunsnedrošais periods, kas sākās 27.aprīlī. Īpaši pēdējās nedēļās valstī valda liels sausums. Šajā laikā, uzturoties mežā, ir jāievēro daži aizliegumi un ierobežojumi, par kuru neievērošanu var piemērot administratīvo, civiltiesisko sodu un arī kriminālatbildību.

Pērn visa gada laikā Latvijā tika reģistrēti 423 meža ugunsgrēki ar izdegušo meža zemju platību 265 hektāri. Vairumā gadījumu meža ugunsgrēks izcēlās neuzmanīgas rīcības ar uguni dēļ.