Policijas zvans pēc traģēdijas Stopiņos: "Jūsu vīrs Ģirts ir miris, viņu saspieda presmašīna"
„Ja tāds nelaimes gadījums ir noticis, laikam tomēr ģimenei būtu jāuzzina pirmajai, un nevis no policijas. Man ir ļoti žēl, ka mūsu valstī acīmredzot pietrūkst ļoti daudziem cilvēkiem šī cilvēciskā faktora,” saka Vita.
112
2016. gada 15. marts, 12:05

Policijas zvans pēc traģēdijas Stopiņos: "Jūsu vīrs Ģirts ir miris, viņu saspieda presmašīna"

Jauns.lv

Stopiņos atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma „Eco Baltia vide” presē pagājušās nedēļas piektdienā, 11. martā, bojā gāja darbinieks, kurš tika sapresēts kopā ar atkritumiem. Viņa nāve iestājās momentā – vīrietis vārda tiešā nozīmē tika pārgriezts uz pusēm.

Bojāgājušā Ģirta sieva – skolotāja Vita teic: „Vienkāršs strādnieks darba devējam nav vērtība”. Par notikušo bojāgājušā sieva uzzināja no policijas, bet ne no uzņēmuma vadības, kura vairākas dienas kavējās sazināties ar bojāgājušā darbinieka radiniekiem, vēsta LTV raidījums „Panorāma”.

Nāve iestājās acumirklī

„Ja man būtu otra iespēja, es dotos prom,” tā saka Vita par ģimenes savulaik pieņemto lēmumu tomēr nepārcelties uz dzīvi Anglijā, kur vīram bija darbs atkritumu pārstrādes uzņēmumā. Viņš atgriezās Latvijā pie sievas un 15 gadus vecās meitas un no septembra līdz pagājušajai piektdienai strādāja par atkritumu preses operatoru.

„Es zināju, ka ap pulksten deviņiem desmitiem man ir jābūt vakariņām, un mēs visi kopā vakariņosim, bet tajā vakarā vīrs mazdrusciņ aizkavējās, domāju, varbūt viņš iegriezās veikalā,” stāsta Vita.

Bet pēc pulksten desmitiem viņa saņēma zvanu no policijas: „Jūsu vīrs ir miris, viņu saspieda presmašīna, un ir uzsākts kriminālprocess. Atbrauca ātrā palīdzība, tur nebija ko darīt vairs, viņš ir pārgriezts uz pusēm, tā nāve ir bijusi acumirklī”.

Sarunā ar „Panorāmu” Vita pauda sarūgtinājumu, ka vēl trīs dienas pēc notikušā ar viņu nav sazinājies neviens no uzņēmuma pārstāvjiem.

„Ja tāds nelaimes gadījums ir noticis, laikam tomēr ģimenei būtu jāuzzina pirmajai, un nevis no policijas. Man ir ļoti žēl, ka mūsu valstī acīmredzot pietrūkst ļoti daudziem cilvēkiem šī cilvēciskā faktora,” saka Vita.

Pirmdien „Eco Baltia vide” direktors Jānis Aizbalts sniedza šādu skaidrojumu:

„Tā lieta ir tāda, ka mēs uzreiz visu informāciju iedevām policijai, arī viņa radinieku kontakttālruņus un policija (ar viņiem) sazinājās piektdien. Mēs paši, lai zinātu, kā varētu palīdzēt, sasaucām ārkārtas sapulci. Un tad jau ar pilnu informāciju mēs sniegsim gan materiālo palīdzību, gan psihologa palīdzību”.

Vienlaikus uzņēmuma vadītājs pauda neizpratni par to, kā darbinieks Ģirts varējis iekļūt preses iekārtā, kā arī noliedza viņa sievas stāstīto, ka, pēc vīra teiktā, jau labu laiku abas uzņēmuma preses iekārtas nav strādājušas kā nākas, un uzņēmums vilcinājies ar remontdarbiem. Tagad uzņēmums gaidīs policijas izmeklēšanas rezultātus, kur izšķirošs būs Valsts darba inspekcijas atzinums, kas arī izvērtēs traģisko negadījumu un atklās vainīgo.

„Eco Baltia vide” Ģirta sievai piedāvājuši psihologa palīdzību un 2000 eiro bēru izdevumiem. Par citu iespējamo palīdzību tikšot lemts pēc policijas izmeklēšanas beigām.

Notiek izmeklēšana

„Eco Baltia vide” pārstāve Dace Jansone skaidro, ka pēc piektdienas vakarā Stopiņu novadā notikušā nelaimes gadījuma „Eco Baltia vide” teritorijā, kā rezultātā gājis bojā darbinieks, uzņēmuma vadība veic iekšējo izmeklēšanu par notikušā apstākļiem. Tāpat, tika sasaukta ārkārtas sapulce, kurā lemts par materiālā un psiholoģiskā atbalsta sniegšanu bojā gājušā ģimenei. Uzņēmuma vadība ar bojā gājušā sievu ir tikusies klātienē un turpinās uzturēt kontaktu. Psihologa palīdzība tiks nodrošināta arī uzņēmuma darbiniekiem.

Notikušā apstākļi pašlaik tiek izmeklēti, taču pēc uzņēmumā sniegtās informācijas iekārtas bija darba kārtībā, tika ievērotas darba aizsardzības prasības. Plašāka informācija par negadījuma apstākļiem būs zināma darba inspekcijas un policijas izmeklēšanas gaitā. Par apdrošināšanas atlīdzības piešķiršanu tiks lemts pēc izmeklēšanas rezultātiem.

Jāteic, ka SIA „Eco Baltia vide” sevi raksturo kā visstraujāk augošo vides apsaimniekošanas uzņēmumu Latvijā, kas apkalpo vairāk nekā 25 000 klientu.

Sīkāk par notikušo nelaimes gadījumu skatieties LTV „Panorāma” videosižetā.

Traģisks nelaimes gadījums darbavietā


Kasjauns.lv/Foto: ekrānuzņēmums no video/Video: LTV „Panorāma”