foto: Ieva Leiniša/LETA
Sudraba: "Cilvēki politikā var izcelties tad, ja nozākā kāda cita politiķa vārdu"
Saeimas deputāte Inguna Sudraba.
Politika
2018. gada 13. jūnijs, 07:30

Sudraba: "Cilvēki politikā var izcelties tad, ja nozākā kāda cita politiķa vārdu"

LETA

Saeimā būtu jāizmanto visu deputātu zināšanas un pieredze, jāliek kopā visi prāti, lai padarītu Latviju stiprāku, par valsti, kurā cilvēki ir novērtēti, kur vēlas dzīvot, ar kuru katrs var lepoties, intervijā aģentūrai LETA uzsver partijas "No sirds Latvijai" (NSL) priekšsēdētāja Inguna Sudraba.

Latvija patlaban ir vāja, jo tajā ir nevis argumentu cīņa par labākajām idejām, bet cilvēki politikā var izcelties tad, ja nozākā kāda cita politiķa vārdu, kurš sabiedrībā ir atpazīstams, uzskata NSL līdere. Tā, pirmkārt, ir politiķu vājuma pazīme. Ja politiķim nav ideju, ar kurām viņš var izcelties, ja viņš nevar parādīt savus labos darbus, viņš var izcelties tikai, izvazājot kāda cita sabiedrībā pazīstama cilvēka vārdu. Daļā sabiedrības tas izsauc sajūsmu un tiek uzskatīts par drosmi. Taču Sudraba uzskata, ka tas ir nožēlojami, kāda vērtību sistēma tiek propagandēta, īpaši, ja tāda nomelnošana izskan no Saeimas tribīnes.

Diemžēl pie šādas vērtību un ētikas sistēmas, izpratnes par to, kas Latvijai ir svarīgi, politiskā vide paliek tikai primitīvāka un vājāka personību ziņā, uzskata Sudraba. Saeima patlaban nav tāda likumdevēja, kādu sabiedrībai būtu jāredz. Tāpēc arī neesot brīnums, ka sabiedrības acīs parlamenta reitingi ir nožēlojami zemi un pret to nav nekādas cieņas. Kā deputāti var iegūt cieņu pret sevi, ja viņi ar savu rīcību neizrāda cieņu valstij un sabiedrībai, norāda politiķe.

Ja koalīcijas partijām kopā ir pietiekami daudz mandātu, lai nodrošinātu sev vajadzīgo lēmumu pieņemšanu balsojumos, viņiem nav nekādas vajadzības veidot vēl plašāku koalīciju un dalīties ar amatiem, pārliecināta NSL līdere. Tā ir bijusi Latvijas nelaime kopš pagājušā gadsimta 90.gadu sākuma, ka politika ir īstermiņa kompromisi, kas nepieciešami biznesam un partiju sponsoriem, lai iegūtu kārotās amatu vietas ministrijās vai citās valsts institūcijās, nevis vēlme reāli mainīt sabiedrības dzīvi Latvijā.

Īstermiņa domāšana politikā, vēlme iegūt labumus kādai šaurai cilvēku grupai diemžēl joprojām turpinās. Tāpēc arī turpinās cilvēku aizbraukšana no Latvijas. Tādā politiskajā shēmā, kas ir pastāvējusi arī visu 12.Saeimas laiku, nav vajadzīgi cilvēki, kas domā citādāk. Par to, ka šādi cilvēki pastāvošajai politiskajai sistēmai traucē, liecinot arī pie varas esošo partiju vēršanās pret NSL, sākot jau ar priekšvēlēšanu kampaņas laiku.

"Cīņā pret NSL mūsu konkurenti ieguldīja ievērojamus finanšu līdzekļus, izdodot mūs nomelnojošas avīzes, lai kompromitētu partiju un mani personīgi. Tas tikai ir pierādījums, ka NSL daudziem traucēja. Esošā politiskā sistēma turpina ieguldīt līdzekļus, lai mūs maksimāli neitralizētu. Kā es teicu NSL kongresā, mūsu politiskie konkurenti var atslābt, jo viņiem nekādi neizdosies noņemt mūs no politiskās skatuves," uzsvēra Sudraba.

Atbildot uz jautājumu, kāpēc Saeimā izjuka NSL frakcija, Sudraba norāda, ka šīs partijas deputāti tika "pārpirkti" ar mērķi izjaukt tās frakciju parlamentā.