foto: LETA
Baņķieris Ernests Bernis: "Mana nākamā darbavieta būs celtniecības laukumā"
"ABLV Bank" valdes priekšsēdētājs Ernests Bernis.
2018. gada 12. jūnijs, 22:29

Baņķieris Ernests Bernis: "Mana nākamā darbavieta būs celtniecības laukumā"

Jauns.lv

Savu dzīvi beigušās "ABLV" bankas viens no īpašniekiem Ernests Bernis darbu turpinās celtniecībā un nekustamo īpašumu jomā, viņš atklāja otrdien LTV raidījumā "1:1".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Bernis joprojām pārdzīvo par savas bankas krahu un vaino tajā valstī pastāvošo sistēmu, pārvaldes līmeni. Sarunā ar žurnālistu Gundaru Rēderu Bernis nenoliedza, ka joprojām stipri pārdzīvo 25 gadus ilgušā biznesa krahu, taču dzīve turpinās un viņam savi tālāki plāni. 

Bernis atzīst, ka vēl šorīt nav zinājis, ar ko īsti nodarbosies. "Banka pašlikvidēsies, tas noņems no manis zīmogu. Godīgi pateikšu, man vēl šodien no rīta nebija ilgtermiņa plānu, ar ko es nodarbošos rīt," sacīja eksbaņķieris, piebilstot, ka "ABLV bank" likvidācijas process paņems vismaz piecus gadus. Viņš neslēpa, ka pēdējo triju mēnešu laikā darbs sarežģījies pilnīgi visos ar banku saistītajos uzņēmumos, - daudz kam jāmeklē jauni saimnieki, daudz kas jāizpārdod, daudz kas jālikvidē, tostarp, piemēram, kāda banka Luksemburgā.

Sarunā LTV tiešraidē Bernis skaidro, ka no visa tā, kas bijis un kas bankai piederējis ir ideja izveidot jaunu holdingu, taču pirms tam jāveic milzīgs darba apjoms. Bernis pats tālab nolēmis pievērsties nekustamo īpašumu biznesam, tostarp attīstīt projektu "New Hanza". 

"Vadīšu dažas meitas kompānijas, mums bija vesela virkne projektu. Maksimāli strādāšu, lai saglabātu un attīstītu šos projektus," par "New Hanza" teic Bernis. Tāpat viņš nedomā "padoties" saistībā ar laikmetīgās mākslas muzeja izveidi, ko plānots realizēt kopā ar mecenātiem Borisu un Ināru Tetereviem.

Kā ziņots, "ABLV Bank" likvidācijas dēļ tika apturētas 186,7 miljonu eiro investīcijas "Pillar" grupas attīstības projektos. "New Hanza" kvartālā plānotas biroju un dzīvojamās ēkas, plašizklaides centrs "Hanzas perons", parks "Hanzas dārzs", bērnudārzs, skola un LLMM būvniecība.

LLMM fonda pārstāve Inga Vasiļjeva jūnija sākumā informēja, ka mecenāti un LLMM fonda dibinātāji nolēmuši piešķirt muzeja projektam papildu finansējumu viena miljona eiro vērtībā. Līdz šim projekta attīstībā ieguldīti aptuveni 3,5 miljoni eiro.

"Līdz ar papildu piešķirtajiem līdzekļiem muzeja fondam būs iespēja pabeigt un saskaņot valsts un pašvaldības institūcijās LLMM būvniecības projektu, sagatavojot to līdz būvniecības uzsākšanas stadijai," norādīja Vasiļjeva.

Muzeja projektēšanas darbā piedalās vairāk nekā 30 uzņēmumu un ekspertu no Latvijas, kā arī Somijas, Lielbritānijas un Nīderlandes. Ārvalstu speciālisti piesaistīti jomās, kurās nepieciešamas specifiskas, ar starptautiskie standartiem muzeju jomā saistītas zināšanas un pieredze, piemēram, izstāžu zāļu apgaismojums, muzeju drošība, mākslas loģistika u.c. Starptautisko labās prakses normu izpilde ļautu jaunajam muzejam veiksmīgi strādāt ar pasaules prasīgākajiem māksliniekiem, kolekcionāriem un mākslas institūcijām.

Jauns.lv jau vēstīja, ka otrdien Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) atbalstījusi "ABLV Bank" pašlikvidācijas plānu.  FKTK arī apstiprinājusi visus četrus bankas piedāvātos likvidatorus.

Atbilstoši Kredītiestāžu likumam kredītiestādes pašlikvidāciju veic likvidators vai vairāki likvidatori. Pašlikvidācijas plāna izskatīšanas gaitā FKTK ir nodrošinājusi arī bankas ieteikto likvidatoru izvērtējumu atbilstoši prasībām, kādām jāatbilst jebkuras bankas vadībai. FKTK ir guvusi pārliecību, ka visi "ABLV Bank" pieteiktie likvidatoru kandidāti varēs nodrošināt objektīvu un neatkarīgu lēmumu pieņemšanu, tāpat nav konstatēti esoši vai iespējami interešu konflikti kā šķērslis šo likvidatoru darbībai. Bankas pašlikvidācijas procesu nodrošinās - Arvīds Kostomārovs, Andris Kovaļčuks, Elvijs Vēbers un Eva Berlaus.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās