foto: Shutterstock
Alkohols, smēķi un azartspēles turpmāk stutēs Kultūrkapitāla fondu
Kultūra
2018. gada 12. jūnijs, 20:17

Alkohols, smēķi un azartspēles turpmāk stutēs Kultūrkapitāla fondu

Jauns.lv

Otrdien valdība nolēmusi veikt izmaiņas Valsts Kultūrkapitāla finansēšanas modelī, kas paredz, ka no 2022.gada fonds naudu gūs no akcīzes ieņēmumiem no alkohola, tabakas izstrādājumiem un azartspēļu nodokļa, šodien raksta portāls Satori.lv.

Ministru kabinetā ticis izskatīts Kultūras ministrijas sagatavotais ziņojums par jaunu - nedaudz citādāku - finansējuma modeli Valsts Kultūrkapitāla fondam. Kopumā ministrija politiķiem piedāvājusi četrus modeļus. 

Izraudzītais fonda finansēšanas modelis paredz, ka no 2022. gada VKKF finansējums no valsts budžeta kļūs proporcionāls attiecīgā gada plānotajiem nodokļu ieņēmumiem no alkohola akcīzes nodokļa (3%), tabakas akcīzes nodokļa (2%), izložu nodokļa (1.37%) un azartspēļu nodokļa (2.21%) apmērā no valsts budžeta daļas. Izmaiņām paredzēts pārejas periods - 2019., 2020. un 2021. gads, kad VKKF finansējums tiek noteikts pašreizējā kārtībā, atbilstoši valsts budžeta finansiālajām iespējām, raksta Satori.lv.

Kā norāda Kultūras ministrija, finansējuma modeļa maiņa ļaus VKKF ik gadu organizēt 3 projektu konkursus, sasniedzot atbalsta apjomu vismaz 35% apmērā no iesniegtajiem projektiem visās nozarēs, turpināt mūža stipendiju programmu, atbilstoši budžeta iespējām ik gadu piešķirot papildu 10-20 mūža stipendijas, kā prioritārus izvirzīt attīstības virzienus – bērnu un jauniešu auditorijai paredzēto pasākumu atbalsts, jaunrades atbalsts, labvēlīgu apstākļu kultūras jomā strādājošajiem radīšana un sasniegtā novērtējums, kā arī turpināt un būtiski palielināt finansējumu mērķprogrammām kultūras procesu atbalstam Latvijas reģionos, vēsta portāls.

Ministrija ziņojumā atsaucas uz vēsturi, proti, sākoties krīzei 2009.gadā, Kultūrkapitāla fonds smagi cieta no atbalsta zaudēšanas. Lai iedzīvinātu jauno VKKF finansēšanas modeli, KM vēl jāizstrādā "Grozījumi Valsts kultūrkapitāla fonda likumā", norāda Satori.lv.