Aicina uz Lielās dienas svinēšanu Rīgā
Līvu laukumā svinību dalībnieki aicināti piedalīties šūpoļu pušķošanā, olu krāsošanā un ripināšanā.
Runā Rīga
2016. gada 16. marts, 12:10

Aicina uz Lielās dienas svinēšanu Rīgā

Jauns.lv

Sagaidot Pavasara saulgriežus Rīgā, folkloras kopas aicina iedzīvotājus uz Lielās dienas svinībām svētdien, 20. martā, Arkādijas parkā, Līvu laukumā un Kultūras centrā “Ritums”. Svinību laikā ikvienam būs iespēja iepazīt un līdzdarboties tradicionālajos pavasara atnākšanas rituālos – saullēkta sagaidīšanā, kopīgā dziesmu dziedāšanā, šūpoļu pušķošanā, olu krāsošanā un ripināšanā, kā arī spēlēs un rotaļās.

Lielās dienas svinības sāksies svētdienas rītā plkst. 6.00, kad Arkādijas parkā ikviens interesents tiek gaidīts uz Saules sveikšanas rituālu. Līdz pat plkst. 8.00 folkloras kopu pavadībā pasākuma dalībnieki varēs iepazīt un piedalīties tradicionālajos, tautas folklorā balstītos auglības, veselības un skaistuma veicināšanas rituālos, kas raksturīgi Lielās dienas svinībām.

No plkst. 13.00 līdz pat plkst. 16.00 pēcpusdienā Lielās dienas svinības notiks Līvu laukumā, kur svinību dalībnieki aicināti piedalīties šūpoļu pušķošanā, olu krāsošanā un ripināšanā, Lieldienu dziesmu dziedāšanā, kopīgās rotaļās un sadancošanā. Līvu laukumā būs iespēja arī šūpoties. Lielās dienas sagaidīšanu un svinēšanu vadīs Rīgas folkloras kopas – „Grodi”, „Garataka”, „Dandari”, „Berendejka”, “Iļjinskaja Pjatņica”, Katlakalna folkloras kopa „Rāmupe” un Bārbales folkloras kopa “Tīrums”.

Lielās dienas svinību rīkotāji aicina pasākuma dalībniekus svētku noskaņas radīšanai paņemt līdzi pūpolus un izplaukušus bērzu zarus, kārklu šautriņas, vilnas dzīparus, dzērvenes, kā arī krāsainas dzijas pīnītes šūpoļu rotāšanai un, protams, krāsotas olas, lai varētu piedalīties Lielai dienai raksturīgās spēlēs, rotaļās un olu kaujās.

Savukārt no plkst. 11.00 Lielās dienas svinības “Lieldieniņu daudzinot” notiks arī Kultūras un tautas mākslas centra “Ritums” filiāles pagalmā, Laimdotas ielā 42. Visiem pasākuma  apmeklētājiem kopā ar “Teikas muzikantiem” un folkloras kopu “Grodi” būs iespēja ne tikai dziedāt, dejot un iet rotaļās, bet arī uzzināt, kas ir nozīmīgākās Lielās dienas tradīcijas. Katram būs iespēja piedalīties olu krāsošanā, iesaistīties kopīgajā lielās olas dekorēšanā un mīklu minēšanā. Notiks olu ripināšanas sacensības, kuras vadīs Tautas lietišķās mākslas studija “Dzīne”. Visu pasākuma laiku viesiem būs pieejama silta tēja un apaļie plāceņi.

Lielās dienas pasākumus atbalsta Rīgas dome, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments (RD IKSD), tos rīko Latvijas Folkloras biedrība un Kultūras un tautas mākslas centrs “Ritums”.


Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

Regīna Zommere / Foto: Ieva Lūka/LETA