foto: LETA
Skandalozā būvnieka Māra Martinsona krimināllieta iestrēgusi Valsts ieņēmumu dienestā
“Būvnieku lietā” 9 apsūdzētie, bet par Martinsona statusu skaidrības nav.
Sabiedrība
2018. gada 3. jūnijs, 21:31

Skandalozā būvnieka Māra Martinsona krimināllieta iestrēgusi Valsts ieņēmumu dienestā

LTV "de facto"

Izmeklēšana vērienīgā būvnieku lietā pavirzījusies uz priekšu, kaut tās, iespējams, svarīgāka daļa iesprūdusi, vēsta LTV raidījums “de facto”.

LTV ziņo, ka šobrīd astoņiem cilvēkiem uzrādītas apsūdzības, un prokuratūra gatavojas sūtīt apsūdzības uz tiesu – pēc tam, kad visi iesaistītie iepazīsies ar materiāliem. Valstij nodarītā zaudējuma summa – 825 tūkstoši eiro. “Personas ir apsūdzētas par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu un divām personām ir arī apsūdzība par krāpšanu”, skaidro  Latvijas Republikas Prokuratūras preses sekretāre  Aiga Eiduka.

Tiesas sēde pagaidām nozīmēta tikai vienam cilvēkam. “de facto” noskaidroja, ka tas ir  plašāk nezināmais Anrijs Reinis. Pieejamā informācija ļauj secināt - viņa loma iespējamajā shēmā bija nenozīmīga. “de facto” stāsta, ka “būvnieku lieta” pērnvasar sadalīta. Daļa nosūtīta atpakaļ izmeklētājam – papildus darbu veikšanai. Šī daļa aizvien atrodas Valsts ieņēmumu dienestā (VID). “Šobrīd lietā izpildīti visi prokurora norādījumi, un lieta tiks nodota prokuratūrai mēneša laikā”, intervijā LTV paskaidroja VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes direktora vietnieks Mārtiņš Kļaviņš.  “de facto” atzīmē, ka papildus darbi bija paveikti jau aprīlī, bet uzraugošais prokurors vēl nav uzsācis pārbaudi – esot daudz citu pienākumu.

Noprotams, ka tā ir tieši daļa, kur figurē uzņēmējs Māris Martinsons.  “Pēc lietas sadalīšanas vairākos atsevišķos procesos, kā viena no lietām tika izdalīts arī SIA “Moduls Rīga” bijušo amatpersonu atbildības izvērtēšanas jautājums, (..). Domājams, ka šī lieta ir izdalīta sakarā ar SIA “Moduls Rīga” veiktajiem PVN maksājumiem kopējā summā apmēram 115 tūkst. EUR atsevišķiem kriminālprocesā iesaistītajiem uzņēmumiem. Bet “Moduls Engineering” rīcībā nav ziņu par bijušo amatpersonu statusu šajā lietā”, raidījumam skaidro SIA “Moduls Engineering” mārketinga un komunikāciju vadītājaIeva Šaripo.

Māris Martinsons sarunā ar "de facto" atzīst, ka ar vienu no krimināllietā iesaistītajām firmām “Būve stils” bijuši darījumi, bet noliedz, ka būtu zinājis par iespējamiem likuma pārkāpumiem: "Neesmu nekad noliedzis, ka “Būve stils” ir zināma kompānija. Viens no manām paziņām bija atnācis un prasījis, vai esam gatavi ar viņu sadarboties. Nekad neesmu noliedzis par Henriju [Girski], ka pazīstu viņu".

Uz jautājumu, vai Martinsons uzskata, vai pret viņu varētu tikt izvirzīta apsūdzība, uzņēmējs apgalvoja: "Es nezinu, ko nozīmē nevar vai var. Tajā laikā [mums] bija apakšuzņēmēji, reāli viņi savu darbu izpildījuši kā plānots, ko viņi darījuši tālāk, nav mans jautājumus un kompetence."

LTV atgādina, ka “būvnieku lieta” uzsākta 2014. gada vasarā, tolaik mediji ziņoja par  60 fiktīvām firmām, milzīgiem zaudējumiem valsts budžetam un 87 kratīšanām un arī personu aizturēšanām.  Finanšu policija bija atklājusi – strādājoši uzņēmumi savu projektu ietvaros reģistrējuši realitātē nenotikušus darījumus ar fiktīvām firmām. Atskaites par tiem iesnieguši VID, lai saņemtu pievienotās vērtības nodokļa atmaksu.