No Latvijas izraidītais Filipss: "Patīkami atgriezties Krievijā, kur žurnālistiem ir runas brīvība"
Kremļa propagandists Filipss iekļauts "melnajā sarakstā" un izraidīts no Latvijas.
112
2016. gada 17. marts, 08:15

No Latvijas izraidītais Filipss: "Patīkami atgriezties Krievijā, kur žurnālistiem ir runas brīvība"

Jauns.lv

Vakar leģionāru piemiņas pasākumu laikā Rīgā, pie Brīvības pieminekļa, aizturētais Kremļa propagandists Greiems Filipss iekļauts Latvijas "melnajā sarakstā" un aizvadītajā naktī izraidīts no Latvijas uz Krieviju, apstiprināja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņš skaidroja, ka Filipss ir Eiropas Savienības valsts pilsonis, tāpēc aizliegums attiecas tikai uz iebraukšanu Latvijā turpmākos trīs gadus. Ņemot vērā, ka Filipss Latvijā bija ieradies ar savu automašīnu, viņu nebija iespējams izraidīt tieši uz Lielbritāniju, tāpēc nolemts, ka Filipss var atstāt Latviju, dodoties uz Krieviju, kura piekritusi viņu uzņemt.

Lēmumu iekļaut Filipsu Latvijai nevēlamo personu sarakstā pieņēmis iekšlietu ministrs, un tas esot balstīts uz Drošības policijas (DP) atzinumu, līdz ar to šis lēmums nav politisks, bet tas ir kā administratīvs akts, skaidroja Kozlovskis.

Filipss par izraidīšanu no Latvijas paziņojis video straumēšanas vietnē "Periscope". Tur propagandists publicējis videomateriālu, kas, visticamāk, uzņemts brīdī, kad viņš apmeklējis tualeti, jo fonā ir dzirdama tualetei raksturīga ūdens nolaišanas skaņa, bet pats filmētājs runā čukstus. Neilgi pēc Filipsa iznākšanas no tualetes viņam tiek pavēlēts izslēgt viedtālruni. Videomateriālā redzamas personas tumšzaļos formastērpos, kādi ir Latvijas robežsargiem.

Vēlāk Filipss publicējis vēl pāris video, kuros cita starpā redzams, kā viņš ar, visticamāk, paša vadītu vieglo automašīnu atstāj Latviju, šķērsojot valsts robežu. Videomateriālā propagandists vairākkārt atkārto, ka izraidīts no Latvijas uz trim gadiem, jo varasiestādēm nav patikusi viņa rīcība, uzdodot jautājumus leģionāru gājiena dalībniekiem.

"Tas, kas šodien notika Latvijā, bija [sekojošais]: es filmēju neoficiālu, izziņotu pronacistisku sapulci Latvijā, un varasiestādēm nepatika mans atspoguļojums. Tās izraidīja mani uz trim gadiem," paša uzņemtajā videomateriālā apgalvo Filipss.

DP vakar vērtēja iespēju rīkoties, lai iekļautu Filipsu Latvijai nevēlamo personu jeb tā dēvētajā melnajā sarakstā, kas savukārt nozīmētu liegumu viņam iebraukt Latvijā.

Savukārt iekšlietu ministrs jau vakar pēc leģionāru piemiņas gājiena paziņoja, ka Filipsa atrašanās Latvijā nav vēlama, taču vispirms ministrs vēlējās aprunāties ar DP vadību un tikai tad izlemt, vai vīrieti iekļaut "melnajā sarakstā".

Imigrācijas likumā teikts, ka iekšlietu ministrs lemj par ārzemnieka iekļaušanu sarakstā, ja pastāv kāds no šādiem apstākļiem, proti, kompetentām iestādēm ir pamats uzskatīt, ka ārzemnieks darbojas pretvalstiskā vai noziedzīgā organizācijā vai ir tās biedrs, vai arī ir pamats uzskatīt, ka ārzemnieks rada draudus valsts drošībai vai sabiedriskajai kārtībai un drošībai vai, ierodoties Latvijā, var traucēt pirmstiesas izmeklēšanu vai tiesībaizsardzības iestāžu darbu noziedzīga nodarījuma atklāšanā.

Tāpat iekšlietu ministrs lemj par ārzemnieka iekļaušanu sarakstā, ja valsts iestādēm ir pamats uzskatīt, ka ārzemnieks izdarījis vai plāno izdarīt smagu vai sevišķi smagu noziegumu. Tāpat ārzemnieku var iekļaut sarakstā, ja ārzemnieka ieceļošana un uzturēšanās Latvijā nav vēlama citu iemeslu dēļ, pamatojoties uz kompetentu valsts iestāžu sniegto atzinumu.

Ja ārzemnieks ir Latvijai nevēlama persona ("persona non grata"), par viņa iekļaušanu sarakstā lemj ārlietu ministrs.

Kā ziņots, Filipss vakar Rīgā, pie Brīvības pieminekļa, tika aizturēts un nogādāts policijas iecirknī. Par ļaunprātīgu nepakļaušanos policijas darbinieka prasībām viņam tika noformēts administratīvā pārkāpuma protokols. Līdz ar protokola noformēšanu vīrietis no policijas iecirkņa tika atbrīvots.

Administratīvo pārkāpumu kodekss par ļaunprātīgu nepakļaušanos policijas darbinieka prasībām paredz naudas sodu līdz 280 eiro vai administratīvo arestu līdz 15 diennaktīm.

Greiems Filips policijas iecirknī - video:

Kozlovskis par Kremļa propagandistu Greiemu Filipsu - video:


LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA, Ieva Čīka/LETA