Runā Rīga
2016. gada 17. marts, 12:20

Roņu dienas Rīgas Zoodārzā ir klāt!

Jauns.lv

Šajā nedēļas nogalē, 19. un 20. martā plkst. 12.00-16.00 Rīgas Zooloģiskajā dārzā notiks „Roņu dienas Zoodārzā”. Laiks ir pavasarīgi silts, un ronēnu dzimšana Igaunijas neapdzīvotajās salās rit pilnā sparā. Līdz šim šogad Zoodārzā vēl nav nogādāts neviens Latvijas piekrastē nokļuvušais roņu bērns. Tomēr, lai sagatavotu cilvēkus adekvātai rīcībai jūras piekrastē pamanot roņu mazuli, Rīgas Zooloģiskais dārzs sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldi un Ventspils pilsētu aicina visus interesentus uz Roņu dienām Zoodārzā.

„Roņu dienās Zoodārzā” 19. un 20. martā plkst. 12.00-16.00:

•    Radošā izziņas darbnīca “ Iepazīstam Baltijas jūras roņus!”

•    Plkst.14.00 roņa Puikas paraugdemonstrējumi

Pasākuma laikā stāstīsim un skaidrosim cik nozīmīgs šis ir periods Baltijas jūras roņu dzīvē. Aicināsim būt gataviem pareizai rīcībai jūras piekrastē pamanot roņu mazuļus, skaidrosim kā atpazīt vai ronēnam ir vajadzīga palīdzība un kur to meklēt. Apmeklētājiem būs iespēja iepazīt Baltijas jūrā mītošo roņu atšķirības, uzzināt roņu mazuļu attīstības un barošanās īpatnības, kā arī iesaistīties dažādu interesantu uzdevumu risināšanā.

Liedagā pamanīts roņu mazulis! Kā rīkoties?

Dabas aizsardzības pārvaldes izveidotā infografika būs labs palīgs, lai uzzinātu, kā vispareizāk rīkoties sastopot ronēnu pludmalē. Ikviens, kurš pludmalē atrod roņu mazuli, tiek aicināts nedzīt viņu ūdenī, nekaitināt un nebaidīt. Liels lūgums piesiet suņus pavadās, jo diemžēl nereti zoodārzā nonāk roņu bērni ar kostām un plēstām brūcēm… Par sastapšanos informējiet Dabas aizsardzības pārvaldes speciālistus pa tālr. 29198590. Viņi sazināsies ar reģionālajiem vides inspektoriem, kuri pieņems lēmumu, ko darīt tālāk – vai atstāt piekrastē vai nogādāt zoodārzā. Pašiem ronēnu pārvietot aizliegts!

Rīgas Zoodārzā gandrīz katru gadu tiek nogādāti Latvijas piekrastē nokļuvušie roņu mazuļi, galvenokārt pelēko roņu mazuļi. Pērn tie bija 6 pelēkie roņi un 1 pogainais ronis. Ir bijuši gadi, kad tika atvesti 12-16 mazuļi. Pārsvarā tie bija novārguši un/vai savainoti. Pateicoties zoodārza darbinieku pūlēm, lielu daļu “bēdubrāļu” izdodas izbarot mākslīgi. Daļa izaugušo roņu nonāk citos zooloģiskajos dārzos vai okeanārijos, savukārt pārējie tiek atlaisti brīvībā Baltijas jūrā. Trīs pērn izbarotie pelēkie ronēni devās uz Maskavas zoodārzu, divus pelēkos ronēnus izlaidām Baltijas jūrā, viens pogainais ronēns aizbrauca uz Poliju. Jūras piekrastē nokļuvušo ronēnu izbarošanu Rīgas Zoodārzā jau vairākus gadus atbalsta Ventspils pilsēta.

Baltijas jūrā mīt trīs sugu roņi, no kurām divas ir satopamas arī mūsu piekrastē.

Visbiežāk sastopams ir pelēkais ronis. Tas ir augumā lielākais Baltijas jūras ronis. Aukstās ziemās mātītes mazuļus laiž pasaulē uz ledus. Tur tiem ir liela platība un maza savstarpējā konkurence. Mazos nomaldījušos ronēnus šādos gados ļoti reti var sastapt Latvijas “lielās jūras” piekrastē no Kolkas līdz Papei, kā arī tālāk uz dienvidiem Lietuvas teritorijā. Rīgas līcis parasti ir aizsalis. Siltās ziemās, kad ledus ir maz un līcis nav aizsalis roņu mātēm mazuļi jālaiž pasaulē Igaunijas neapdzīvotajās salās vai uz tuvumā esošā ledus. Tur konkurence ir lielāka ierobežotās platības dēļ. Pūšot spēcīgiem ziemeļu vējiem, mazie ronēni nonāk līča piekrastē no Ainažiem līdz Kolkai.

Retāk sastopams Baltijas jūrā ir augumā vismazākais – pogainais ronis. Šī suga vairāk uzturas jūras ziemeļu daļā. Mazuļi dzimst uz ledus vai arī piekrastē.

Trešā suga ir plankumainais ronis, kas uzturas Baltijas jūras dienvidrietumu daļā. Latvijā novēroti tikai divas reizes.

Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

Regīna Zommere / Publicitātes foto