foto: Evija Trifanova/LETA
Atklāj nelikumīgu derīgo izrakteņu ieguvi Mārupes novadā
Attēlam ilustratīva nozīme.
Novadu ziņas
2018. gada 1. jūnijs, 12:34

Atklāj nelikumīgu derīgo izrakteņu ieguvi Mārupes novadā

LETA

Valsts vides dienests konstatējis pārkāpumu SIA "KVL Baltic" darbībā Mārupes novadā - uzņēmuma īpašumā bez licences notikusi derīgo izrakteņu ieguve, informēja Valsts vides dienesta (VVD) Uzraudzības departamenta vecākā inspektore Vita Līcīte.

Kā pastāstīja Līcīte, 28.maijā VVD speciālisti konstatējuši pārkāpumu SIA "KVL Baltic" piederošajā smilts atradnē "Jaunviesītes" Mārupes novadā – dīķa ierīkošanas rezultātā notika derīgo izrakteņu ieguve, un tam nebija saņemta Valsts vides dienesta zemes dzīļu izmantošanas licence.

"Lai varētu ierīkot dīķi derīgo izrakteņu atradnes teritorijā, ir jāsaņem Valsts vides dienesta zemes dzīļu izmantošanas licence," skaidro Līcīte.

Sākta lietvedība administratīvā pārkāpuma lietā.

VVD saņēmis arī informāciju par zivju bojāeju un piesārņojumu Dzilnupē un veicis pārbaudi citā SIA "KVL Baltic" īpašumā "Liellauki". Pārbaudes brīdī minētajā īpašumā no izraktā dīķa ūdens atsūknēšana nenotika, lai arī ūdens atsūknēšanas ierīces ir uzstādītas. Saskaņā ar likumu jebkurai ūdens pazemināšanai ir jāsaņem atļauja, kas konkrētajam īpašumam nav izsniegta.

"Apsekojot upi, naftas produktu klātbūtne nav konstatēta, bet atrasta beigta zivs. Situācija vēl tiek skaidrota," teica Līcīte.

Pašlaik īpašumā "Liellauki" ir reģistrēta derīgo izrakteņu atradne, līdz ar to turpmāka derīgo izrakteņu ieguve bez Valsts vides dienesta zemes dzīļu izmantošanas licences nav atļauta. Ieguves ierobežojumi minētajā īpašumā neattiecas uz augsnes ieguvi un realizēšanu. Pirms atradnes reģistrēšanas īpašumā „Liellauki” bija atļauta un arī uzsākta dīķa ierīkošana, kam saskaņojumu pērnā gada nogalē devusi Mārupes novada būvvalde un VVD.

Jaunmārupes iedzīvotāji satraukti par vides drošību "Liellaukos" un "Strautmaļos", kur notiek derīgo izrakteņu ieguve un plānots izveidot dīķsaimniecību.

Trešdienas vakarā notika sākotnējās sabiedriskās apspriešanas sanāksme. Klātesošie atzina, ka viņus uztrauc ne tikai viņu dzīves vides kvalitātes pasliktināšanās, bet arī iespējamais vides piesārņojums.