foto: Ekrānuzņēmums no LNT
Glābējs, kura paveiktais pārsteidza Latviju: "Likās, ka viņa jau izslīdējusi no manām rokām..."
Drosmīgais glābējs Tomass
112
2018. gada 1. jūnijs, 09:21

Glābējs, kura paveiktais pārsteidza Latviju: "Likās, ka viņa jau izslīdējusi no manām rokām..."

Jauns.lv

Vakar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) publicētajos kadros no teju vai neiespējamas pa logu izlēkuša cilvēka glābšanas operācijas redzamais glābējs Tomass pastāstījis, kā noritēja sarežģītā glābšanas operācija, kas pārsteigusi daudzus iedzīvotājus.

Jau piestājot notikuma vietā, bija skaidrs, ka situācija ir nopietna, jo 4. stāvā sēdējusi kāda sieviete, kura grasījusies nolēkt, vēstī LNT raidījums "Degpunktā". Šādos mirkļos katra sekunde ir dārga, tāpēc glābēji, saņēmuši komandiera uzdevumus, steiguši augšup pa trepēm.

Tomass, kurš noķēra krītošo cilvēku, raidījumam stāsta: "Viens no uzdevumiem bija no augšas ar virvi iegrūst sievieti iekšā pa logu un otrs rīkojums bija man doties uz trešo stāvu, kur mēs redzējām, ka iedzīvotāji ir mājās, un no trešā stāva, ja nu kas, mēģināt šo sievieti noķert, ja nu viņa izdomā lēkt."

foto: Ekrānuzņēmums no LNT
Drosmīgais glābējs Tomass

Jau pēc dažām minūtēm trešā stāva dzīvoklī pavērusies šāda aina - Tomass un viņa kolēģis bija sagatavojušies šķietami nepaveicamajam uzdevumam.

"Mūs sagaidīja 3. stāva iedzīvotājs, viņš palīdzēja atvērt logus vaļā, un tad, kad mēs atvērām logus vaļā, es paskatījos uz augšu, kur bija tā sieviete, un tajā brīdī es ieraudzīju, ka viņa jau grasās lēkt, viņa bija pamainījusi lēkšanas pozu un skaitīja jau sekundes no 10 līdz 1," tās dienas notikumus atstāsta drosmīgais glābējs.

Pagāja vēl dažas sekundes un glābēju ļaunākās priekšnojautas bija pārvērtušās par realitāti.

Tomass stāsta: "Viņa krita atmuguriski, ar galvu uz leju, un es viņu ķēru aiz vidukļa, un mēģināju raut iekšā pa logu, bet tas, diemžēl, nesanāca, un viņai sanāca pakrist līdzi nedaudz ar augumu. Likās, ka viņa ir izslīdējusi ārā jau no manām rokām, bet tad pēc tā atgadījuma es skatos, ka tomēr viņa ir palikusi manās rokās, jo kājas aizķērās."

"Viņa varbūt bija no 50 līdz 70 kilogramiem varbūt smaga, bet tajā brīdī svaru es nejutu," padalās glābējs.

Izglābtā sieviete nekavējoties nodota mediķu rokās, savukārt ugunsdzēsēji pateikušies apakšstāva kaimiņam un devušies lejā, kur tikai pēc laika atskārtuši, ko izdevās paveikt. "Bez kolēģa, protams, nekas nebūtu noticis, jo ļoti zema palodze bija un mani izrautu tādā veidā ārā, ja es mēģinātu noķert ar abām rokām, bet kolēģis mani nodrošināja ar karabīni, un tad es biju drošs, ka varu ķert ar abām rokām."

Tomasa un viņa kolēģu paveikto atzinīgi novērtējis ne tikai VUGD priekšnieks, bet arī iekšlietu ministrs - abi tiks apgalvoti gan ar dienesta, gan iekšlietu ministrijas apbalvojumiem.