Par vismaz 80 darba meklētāju apkrāpšanu aizturētas trīs personas
Policijai ir informācija, ka aizturētās personas, šādā veidā uzdarbojoties, ir sarīkojušas vismaz 20 viltus braucienus uz ārzemēm.
112
2016. gada 17. marts, 16:27

Par vismaz 80 darba meklētāju apkrāpšanu aizturētas trīs personas

Jauns.lv

Kriminālpolicija martā aizturējusi trīs personu organizētu grupu, kas pēc iepriekš izplānotas shēmas apkrāpusi vismaz 80 darba meklētājus, kopumā cietušajiem nodarot zaudējumus aptuveni 15 000 eiro apmērā, informēja Valsts policijā.

Pagājušajā gadā Rīgas reģiona Kriminālpolicija saņēma vairāku personu iesniegumus saistībā ar iespējamām krāpnieciskām darbībām darbiekārtošanas jomā. Cietušās personas bija darba meklētāji, kuri ievietoja darba meklēšanas sludinājumus interneta portālos. Uz minētiem sludinājumiem atsaucās personas, kuras telefoniski sazinājās ar sludinājumu ievietotājiem un piedāvāja darbu ārzemēs - Dānijā, Norvēģijā un Vācijā.

Personām, kuras piekrita piedāvājumam, tika norādīts, ka uz konkrēto valsti būs jādodas ar mikroautobusu, vienlaikus norādot izbraukšanas vietu un datumu. Tikšanās laikā pirms organizētā brauciena krāpnieki saņēma no cietušajiem naudu brauciena apmaksai, parasti ap 175 eiro, un, dažādi aizbildinoties, gāja projām no tikšanās vietas, atstājot cietušos neziņā un izslēdzot mobilos telefonus.

Šobrīd policijai ir informācija, ka aizturētās personas, šādā veidā uzdarbojoties, ir sarīkojušas vismaz 20 viltus braucienus uz ārzemēm. No aizturēto personu darbībām cietušas vismaz 80 personas, kurām visām kopā nodarīti zaudējumi aptuveni 15 000 eiro apmērā.

Aizturētās 1982., 1983. un 1987.gadā dzimušās personas jau agrāk bija nonākušas policijas redzeslokā par laupīšanu un krāpšanu. Policija turpina pirmstiesas izmeklēšanu, lai noskaidrotu iespējamos citus organizētās grupas dalībniekus, kā arī viņu darbību rezultātā cietušās personas.

Tādēļ policija aicina atsaukties personas, kuras, iespējams, cietušas no līdzīga rakstura krāpšanas, sazinoties ar policiju pa tālruņiem 67208062 vai 67208313.

Tāpat policija darba meklētājiem atgādina būtiskus nosacījumus, kas jāņem vērā, meklējot darbu ārzemēs. Pirmkārt, darbā iekārtošanas pakalpojumus var sniegt tikai juridiska persona ar attiecīgu Nodarbinātības valsts aģentūras izsniegto licenci un par sniegto pakalpojumu ir jābūt noslēgtam rakstiskam līgumam. Otrkārt, par pakalpojuma apmaksu ir jābūt izsniegtam čekam vai stingrās uzskaites kvītij. Treškārt, jāuzmanās no darbā iekārtošanas piedāvātājiem, kas piedāvā satikties kādā publiskā vietā, nevis uzņēmuma biroja telpās.

LETA / Foto: Shutterstock