Eksperti ceļ trauksmi: Latvijā ir 15 sevišķi bīstamas ēkas - skolas, poliklīnikas, veikali. VIDEO
Latvijā būveksperti atklājuši 15 sabiedriskas ēkas, kuras joprojām izmanto un kurās atrasties var būt bīstami. Visvairāk tādu ir Rīgā un Bauskas pusē.
Sabiedrība
2016. gada 18. marts, 06:10

Eksperti ceļ trauksmi: Latvijā ir 15 sevišķi bīstamas ēkas - skolas, poliklīnikas, veikali. VIDEO

Jauns.lv

Ne tikai Rīgas cirks ir dzīvībai bīstama ēka. Kopumā Latvijā ir 15 kritiskā stāvoklī esošas sabiedriskas ēkas, kurās atrasties ir bīstami. Tomēr tās ik dienu apmeklē tūkstošiem cilvēku. Bīstamo celtņu vidū ir gan skolas un bērnudārzs, gan veikali un poliklīnika, un pat baznīca.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Sešas no 15 teju grūstošām sabiedriskām ēkām atrodas Rīgā, norāda Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB). Būvniecības speciālisti biroja mājaslapā publicējuši karti, kurā atzīmētas sevišķi bīstamas ēkas. Neviena ar bīstamo – sarkano krāsu atzīmēta ēka nav Kurzemē, bet Liepājā tomēr ir viens „melnais punkts”. Biroju un veikalu ēkas Jūras ielā 25/29 saimnieki būvekspertus nelaiž pārbaudīt nama tehnisko stāvokli.

Rīgā – sešas bīstamas ēkas

Visi zinām, ka bīstamā stāvoklī ir Rīgas cirka ēka, kuru aizliegts izmantot un tagad tiek spriests, kā to atjaunot. Pirms mēneša BVKB pieņēma lēmumu drošības apsvērumu dēļ slēgt vēsturisko Rīgas cirka ēka. Bet Rīgā ir vēl piecas ēkas, kuras ir ļoti sliktā tehniskā stāvoklī, kurās daļa telpu ir slēgtas:

* Pēc ugunsgrēka atsevišķas 2. stāva telpas pērn tika aizliegts izmantot poliklīnikas - medicīnas centra „Elite” ēkā Anniņmuižas bulvārī 85.

* Pagājušā gada rudenī BVKB aizliedza izmantot pirmā stāva zāli un divas klases 2. stāvā Rīgas mūzikas internātvidusskolā Kalnciema ielā 118.

* Pašā pilsētas centrā – 11. novembra krastmalā 29 pēc ugunsgrēka aizliegts izmantot administratīvās ēkas 11. novembra krastmalā trešo un ceturto stāvu, kā arī daļu 1. un 2. stāva telpu.

* Sliktā ēkas stāvokļa dēļ aizliegts izmantot tirdzniecības centra Lomonosova ielā 6 2. un 3. stāvu. Jāpiebilst, ka šajā ēkā atrodas lielveikals „Supernetto”.

* Četru kāpņu telpu izmantošana aizliegta Rīgas pilsētas Pļavnieku ģimnāzijā Andreja Saharova ielā 35.

Bauskas novadā slēdz baznīcu un skolas

Pēc Rīgas visvairāk bīstamu ēku atrodas Bauskas novadā:

* Janvārī BVKB noliedza ēkas izmantošanu un uzdeva ticīgajiem trīs mēnešu laikā veikt ēkas tehnisko izpēti un iesniegt Birojā tehniskās apsekošanas atzinumu.

* Pirms pāris nedēļām vairākas mācību telpas tika aizliegts izmantot Bauskas 2. vidusskolā. Tika konstatēti konstrukciju un grunts pamatnes nestspējas trūkumi.

* 3. februārī BVKB konstatēja, ka grūst bērnudārza „Lācītis” fasāde Gailīšu pagastā. Tika aizliegta daļa bērnudārza telpu izmantošana.

*Tāpat 3. februārī būveksperti sliktā tehniskā (jumta konstrukciju) stāvokļa dēļ aizliedza izmantot Pamūšas skolu Gailīšu pagastā.

Vidzemē četras, Latgalē – viena bīstama ēkā

BVKB nežēlastībā kritusi Grāmatvedības un finanšu koledža, kurai divas ēkas ir atzītas par bīstamām. Koledžas Limbažu filiāles ēkā Cēsu ielā 28 aizliegta ēkas 4. stāva arhīva telpu ekspluatācija. Savukārt koledžas Gulbenes filiālē Ābeļu ielā 8 aizliegta ēkā esošo garāžu un telpu virs garāžām ekspluatācija.

Vēl Vidzemē kritiskā stāvoklī ir divas ēkas:

* tirdzniecības centrs Siguldā, Leona Paegles ielā 3, kur aizliegts izmantot pagrabu un

* Cēsu mūzikas skola Lielā Kalēju 4, kur nedrīkst izmantot telpas, kas atrodas virs bojātā pagraba pārseguma.

Latgalē pēc pagājušā gada vasarā notikušās traģēdijas Varakļānu veselības aprūpes centrā, kur lifta šahtā iekrita un gāja bojā teju divus gadus vecais Kristaps, slimnīcas ēkā joprojām aizliegts izmantot liftu.

Liepājas melnais nams

Savukārt Kurzemē problemātiska ir viena ēka - biroju un veikalu ēka Jūras ielā 25/29, kuras īpašnieks namā nelaiž būvinspektoru. Jāteic, ka šajā ēkā atrodas Valsts ieņēmumu dienesta Liepājas klientu apkalpošanas centrs, veikals „top!” un citas iestādes.

 

Bīstamās ēkas Bauskas novadā (krievu val.) Rīgas cirka ēka var sabrukt Par Cēsu mūzikas skolu Varakļānos lifta šahtā iekrīt un iet bojā divgadīgs puika Elmārs Barkāns/Foto: Edijs Pālens/LETA/Video: LTV7, LTV Ziņas, Latgales Reģionālā televīzija / maps.google.com