Maksātnespējas administrācijas vadītājs Ābele iesniedzis atlūgumu
Pēdējā darbdiena Ābelem būs 31.marts.
Sabiedrība
2016. gada 18. marts, 16:28

Maksātnespējas administrācijas vadītājs Ābele iesniedzis atlūgumu

Jauns.lv

Maksātnespējas administrācijas (MNA) vadītājs Ervīns Ābele iesniedzis atlūgumu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tieslietu ministra Dzintara Rasnača (VL-TB/LNNK) preses sekretārs Andris Vitenburgs apliecināja, ka ministrs ir piekritis MNA direktora lūgumam izbeigt civildienesta attiecības. Šodien Rasnačs ir saņēmis MNA direktora iesniegumu par valsts civildienesta attiecību izbeigšanu.

Pamatojoties uz savstarpēju vienošanos, ministrs ir piekritis izbeigt civildienesta attiecības. Pēdējā darbdiena Ābelem būs 31.marts.

Pašu Ābeli aģentūrai LETA gan neizdevās sazvanīt.

Kā ziņots, tieslietu ministrs iepriekš bija pieprasījis veikt atkārtotu novērtēšanu Ābelem. Rasnačs paskaidroja, ka MNA vadītāja novērtējums šoreiz ir bijis sliktāks nekā iepriekšējā novērtēšanas reizē, tomēr Rasnačs nenorādīja, kāds bija Ābeles vērtējums. Ministrs uzskata, ka novērtējums nav bijis pilnīgs, tas bijis formāls un komisija neiedziļinājās būtiskos jautājumos, līdz ar to Rasnačs nolēmis mainīt komisijas sastāvu un pieprasīs atkārtotu Ābeles novērtējumu.

Neoficiāli izskanēja, ka Ābelem tika piedāvāts darbs Datu valsts inspekcijā.

Kā ziņots, Tieslietu ministrija (TM) iepriekš bija pieprasījusi paskaidrojumus no Ābeles par viņa pausto Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā saistībā ar nostāju pret valsts amatpersonas statusa noteikšanu maksātnespējas procesa administratoriem, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija. MNA vadītājam sēdē tika uzdots jautājums par to, kādus plusus vai mīnusus viņš saskata valsts amatpersonas statusa noteikšanā maksātnespējas procesa administratoriem no procesa vadīšanas viedokļa, uz ko Ābele atbildēja, ka, vērtējot administratoru uzraudzību konkrētā procesā, MNA kā atbildīgajai institūcijai, kas skata administratoru rīcību, nekas nemainās atkarībā no tā, vai administratoram ir vai nav noteikts valsts amatpersonas statuss.

Tāda nostāja nesakrīt ar ministrijas nostāju. Ābele apstiprināja, ka viņam bija pieprasīti paskaidrojumi, kurus viņš bija iesniedzis ministrijā, tomēr plašāk komentēt to saturu un arī iemeslus paskaidrojumu sniegšanai MNA vadītājs nevēlējās.

Jau ziņots, ka Saeima pieņēma likuma izmaiņas, paredzot līdz šā gada 1.septembrim atlikt termiņu, no kura maksātnespējas procesa administratoriem, kuri vienlaikus ir arī advokāti, jāiesniedz sākotnējās amatpersonu deklarācijas. Savukārt pārējiem maksātnespējas procesa administratoriem līdzšinējais regulējums nemainīsies - viņiem sākotnējās deklarācijas bija jāiesniedz līdz 1.februārim.

ST pērn decembra nogalē pasludināja spriedumu lietā par valsts amatpersonas statusa noteikšanu administratoriem, secinot, ka apstrīdētās normas, ciktāl tās nenodrošina administratoriem, kuri vienlaikus ir arī advokāti, profesionālās darbības garantijas izvēlētās nodarbošanās saglabāšanai, neatbilst samērīguma principam. ST vērtēja apstrīdēto normu atbilstību Satversmei tikai attiecībā uz maksātnespējas procesa administratoriem, kuri vienlaikus ir arī advokāti.

LETA / Foto: Edijs Pālens/LETA