Premjers: vēl nav zināms, cik liela summa Latvijai būs jāatvēl Turcijai
Latvijas premjers Māris Kučinskis.
Sabiedrība
2016. gada 18. marts, 18:43

Premjers: vēl nav zināms, cik liela summa Latvijai būs jāatvēl Turcijai

Jauns.lv

Patlaban vēl nav zināms, cik liela summa Latvijai būs jāatvēl Turcijai no papildu piešķiramajiem trīs miljardiem eiro, pēc Eiropadomes sanāksmes pauda valdības vadītājs Māris Kučinskis (ZZS).

Jau iepriekš Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis panāca vienošanos par finansiālās palīdzības Turcijai trīs miljardu eiro apmērā. Paredzēts, ka šīs programma noslēgsies 2018.gadā. Savukārt Eiropadome piektdien un ceturtdien tostarp pārrunāja jaunas finansiālās palīdzības piešķiršanu Turcijai.

Premjers uzsvēra, ka par papildu finansējumu vēl trīs miljardu eiro apmērā Turcijai tiks spriests tad, kad tā būs izlietojusi jau piešķirtos trīs miljardus eiro, pildot visas saistības. Vienlaikus šobrīd nav precīzi zināms, no kādiem avotiem papildu nauda tiks piešķirta.

"Patlaban nav skaidris, cik tas maksās Latvijai. Pirmie trīs miljardi tika sadalīti vienkārši - vienu miljardu [apņēmās] maksāt Eiropas Komisija. Līdz ar to dalībvalstīm nācās sadalīt atlikušos divus miljardus. Patlaban nav zināms, cik liela summa Latvijai būs jāatvēl papildu Turcijai," sacīja Kučinskis.

17.un 18.martā Ministru prezidents Māris Kučinskis piedalījās Eiropadomes sanāksmē, kuras laikā Eiropas Savienības valstu vai valdību vadītāji panāca nozīmīgu vienošanos par sadarbību ar Turciju migrācijas plūsmu apturēšanai, informēja Ministru kabinetā (MK). Valstu vai valdību vadītāji izvērtēja progresu līdz šim pieņemto lēmumu ieviešanā.

Ņemot vērā to, ka Turcija apņēmusies uzņemt visus migrantus, kuri no 20.marta ieceļos Grieķijā, nolemts, ka no Turcijas uz ES valstīm tiks pārvietots atbilstošs skaits Sīrijas izcelsmes migrantu, par kuriem būs atzīts, ka viņiem savā mītnes zemē draud briesmas. Latvija šobrīd neredz iespēju uzņemt vairāk patvēruma meklētāju, nekā esam apņēmušies to darīt, un ir gatava uzņemt bēgļus no Turcijas jau esošo saistību ietvaros, pauda premjera preses sekretārs Andrejs Vaivars.

Jau iepriekš ES dalībvalstis panāca vienošanos par finansiālās palīdzības Turcijai trīs miljardu eiro apmērā mobilizēšanu ar Bēgļu atbalsta mehānismu Turcijā. ES dalībvalstu (izņemot Kipru, kas iemaksās savu daļu ES budžetā Jordānijas un Libānas atbalstam ) kopējais divpusējo iemaksu apjoms būs 2 miljardi eiro, bet ES budžeta daļas apjoms - viens mljards eiro. Paredzēts, ka šīs programma noslēgsies 2018.gadā.

Noteikts, ka par papildu finansējumu Turcijai tiks spriests tad, kad tā būs izlietojusi jau piešķirtos trīs miljardus eiro, pildot visas uzņemtās saistības. Kad minētā summa laika posmā līdz 2018. gadam būs izlietota, Eiropadome piešķirs Turcijai papildu finansējumu trīs miljardu eiro apmērā.

Valstu vai valdību vadītāji bija vienisprātis, ka ir svarīgi turpināt novērot jaunu migrācijas ceļu izveidošanās iespējas un turpināt cīņu pret cilvēku kontrabandistiem. Tāpat prioritāri jāstrādā pie Šengenas zonas darbības saglabāšanas. Patvēruma meklētāju ES pārvietošanas programmas ietvaros Latvija no Grieķijas šobrīd ir pārvietojusi 6 patvēruma meklētājus.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka pērnā gada rudenī valdība atbalstīja 4,3 miljonu eiro novirzīšanu Turcijai. Plānots, ka Latvijai maksājums 4,3 miljonu eiro apmērā Turcijai būtu jāveic divu gadu laikā. Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis pieļāva, ka mūsu valsts to varētu darīt 2017.gadā.

BNS / Foto: Edijs Pālens/LETA