foto: ekrānuzņēmums no video
VIDEO: "Nasing spešal" nobāl Kirova Lipmana priekšā; par viņu iesmej pat hokeja personības
Kirovs Lipmans uzrunas laikā.
Hokejs
2018. gada 24. maijs, 15:22

VIDEO: "Nasing spešal" nobāl Kirova Lipmana priekšā; par viņu iesmej pat hokeja personības

Jauns.lv

Portāls Jauns.lv jau ziņoja, ka pagājušās nedēļas nogalē bijušais Latvijas Hokeja federācijas (LHF) prezidents Kirovs Lipmans svinīgi saņēmis Starptautiskās Ledus hokeja federācijas (IIHF) Pola Loika vārdā nosauktu balvu par ieguldījumu sporta veida attīstībā.

Pols Loiks ir pirmais IIHF prezidents, kurš starpkaru periodā paveica ļoti daudz šā sporta veida attīstībai visā pasaulē. Šī iemesla dēļ milzu prieks par sekmīgā uzņēmēja un autoritatīvā kādreizējā LHF prezidenta starptautisko novērtējumu.

Jāteic gan, ka tas nav milzu pārsteigums, ziņot viņa draudzīgās attiecības ar šā brīža IIHF prezidentu Renē Fāzelu. Jebkurā gadījumā: milzu lepnums par Lipmanu.

Apbalvošanas ceremonija tiešām bija svinīga un ievērojama, jo kopā ar Kirovu tika apbalvotas tādas hokeja leģendas, kas vairumam šī sporta veida fanu komentārus neprasa: amerikānis Kriss Čelioss, zviedrs Daniels Alfredsons, kanādietis Robs Bleiks, soms Jere Lehtinens un citi.

Par Lipmanu tika izveidots skaists sižets, kurā apkopts viņa veikums ilgu gadu garumā, bet pēc tam sekoja Kirova uzruna un pateicības vārdi. Kādreizējais LHF vadītājs devās uz tribīni, kur no lapiņas mēģināja angļu valodā nolasīt tur uzrakstīto.

"Mani dārgie hokeja draugi, laiks skrien diezgan ātri. Šķita, ka vēl tikai vakar mazajā Latvijā organizējām pasaules čempionātu hokejā. Jūs mani atbalstījāt, un tas bija brīnišķīgs brīdis manā un Latvijas hokeja dzīvē," savā runā teica Lipmans. "Paldies visai pasaules hokeja ģimenei un draugiem par šo mirkli," skanēja daļa no kādreizējā LHF prezidenta runas, kas gribot negribot lika atcerēties savulaik leģendāro Ata Slaktera interviju "Bloomberg" televīzijai, kā arī Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa neseno viesošanos Baltajā namā.

foto: ekrānuzņēmums no video
Kirovs Lipmans uzrunas laikā.

Pēc Lipmana uzrunas tika parādīti pasākuma apmeklētāji zālē, kur ne viens vien pasākuma ķiķināja, bet ceremonijas vadītājs populārais kanādiešu hokeja žurnālists Gords Millers uz Kirova jautājumu, vai runa bijusi normāla, atbildēja sekojoši: "Viss ir kārtībā. Mana latviešu valoda noteikti ir sliktāka!"

Pola Loika vārdā nosauktā balva tiek pasniegta par ieguldījumu hokeja attīstībā, kā arī par ieguldījumu IIHF organizācijā un starptautiskajā hokejā kopumā.

Zīmīgi, ka 2003. gadā šo balvu saņēma Latvijā dzimušais Visvaldis Georgs Nagobads, kurš gan pēckara gados ar vecākiem emigrēja uz ASV, kur ilgus gadus bija šīs valsts valstsvienības ārsts.

IIHF uzsver, ka tieši Lipmana vadībā Latvijas valstsvienība deviņdesmitajos gados sasniedza pasaules čempionāta elites divīziju, kā arī komanda četras reizes piedalījusies olimpiskajās spēlēs.

Savukārt 2016. gada rudenī LHF kongresā daudziem par pārsteigumu par jauno organizācijas prezidentu kļuva Aigars Kalvītis, šajā amatā nomainot Lipmanu. Lipmans LHF prezidenta amatu ieņēma kopš 1998. gada, turklāt pirms tam viņš to vadīja 1994. un 1995. gadā.

Pēc aktīvas Lipmana darbības Rīgā 2006. gadā risinājās pasaules čempionāts. Pēc tam Latvija vairākkārt kandidēja uz šī turnīra atkārtotu rīkošanu, līdz šīs tiesības duetā ar Baltkrieviju tika iegūtas 2021. gada meistarsacīkstēm.

No Latvijas IIHF Slavas zālē ir iekļauti divi bijušie hokejisti - Helmuts Balderis (1998. gadā) un Artūrs Irbe (2010. gadā).

2018. gada IIHF balvu pasniegšanas ceremonija: