foto: LETA
Daudzdzīvokļu ēku, kas celtas padomju gados, kalpošanas ilgums strauji tuvojas beigām
Daudzdzīvokļu ēka Anniņmuižas bulvārī.
Sabiedrība
2018. gada 22. maijs, 19:45

Daudzdzīvokļu ēku, kas celtas padomju gados, kalpošanas ilgums strauji tuvojas beigām

TV3 ziņas

Daudzstāvu ēka Jūrmalas gatvē 59 Imantā tiek saukta par paraugmāju – 72 dzīvokļu īpašniekiem izdevies apvienoties biedrībā un vienoties par veicamajiem remontdarbiem. Šīs mājas iedzīvotāji kā pirmie no Rīgas mēra 22. maijā saņēma līgumu par pašvaldības līdzfinansējumu ēkas renovācijai. Rīgas dome segs pusi no teju 90 000 eiro izmaksām par  stāvvadu un lietus ūdens kanalizācijas sistēmas remontu, vēsta TV3 ziņas.

Šogad pieejams pusmiljons eiro pašvaldības līdzfinansējuma dzīvojamo māju atjaunošanai

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs kopā ar Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētāju Vjačeslavu Stepaņenko un Līdzfinansējuma dzīvojamo māju atjaunošanai projektu ...

gallery icon
20

Diemžēl šādu pozitīvu piemēru pagaidām ir maz, lai arī padomju laikos celto tipveida ēku kalpošanas ilgums, kurš vidēji ir 60 gadi, strauji tuvojas beigām.

Rīgas Tehniskās universitātes eksperti, kas apsekojuši vairākus simtus padomju gados celto daudzdzīvokļu māju uzskata, ka Rīgas dome problēmai pievērsusies par vēlu un trūkst sistemātiskuma. Atvēlētais pusmiljons esot kā ūdens lāse okeānā. 

“Ēkām ir uzkrājušies nolietojumu defekti un ir jāveic sistēmiska tipveida dzīvojamo ēku atjaunošanas plānošana. Sistēmiski - pa kvartāliem, ēku grupām. Vienlaikus ar atjaunošanas darbiem ir jāveic šo ēku energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumi,” TV3 ziņām stāsta RTU docente Laimdota Šneidere. 

Rīgas mērs gan uzskata, ka galvena atbildība gulstas uz iedzīvotāju pleciem. Ja interese būšot liela, arī nauda programmai būšot vairāk.