Zināmi visi Jāzepa Pīgožņa balvas nominanti
Jāzeps Pīgoznis.
Kultūra
2016. gada 19. marts, 21:49

Zināmi visi Jāzepa Pīgožņa balvas nominanti

Jauns.lv

Jāzepa Pīgožņa balvai Latvijas ainavu glezniecībā nominētas mākslinieces Vēsma Ušpele, Alise Mediņa un Silva Linarte, informēja konkursa organizatoru pārstāve Una Jansone.

Speciālu balvu žūrija pasniegusi arī gleznotājam Ansim Butnoram. Atklājot balvai pieteikto darbu izstādi, sumināta arī Aleksandra Stankeviča balvas ieuvēja un pagājušā gada skatītāju simpātija Kristīne Kvitka. Ar Rīgas domes simpātiju balvu apbalvots režisors un mākslinieks Jānis Streičs, savukārt Preiļu simpātiju balvu ieguvis mākslinieks Uldis Zuters ar darbu "Langervaldē pavasars".

Pīgožņa balvas Latvijas ainavu glezniecībā tiks nosaukts 17.septembrī svinīgā ceremonijā Preiļu novada kultūras namā.

73 mākslinieki pieteikuši 130 darbus, no kuriem izstādē Rīgas Sv.Pētera baznīcā būs skatāmi 82 darbi, kurus radījuši 62 autori. Žūrijas komisijas sastāvā bija mākslas zinātniece Ingrīda Burāne, Preiļu novada muzeja galvenā māksliniece Silvija Berezovska, mākslinieks, Latvijas Zinātņu Akadēmijas goda loceklis Jānis Strupulis, Latvijas Mākslas akadēmijas profesors, mākslinieks Osvalds Zvejsalnieks un žūrijas priekšsēdētājs, pagājušā gada Pīgožņa balvas Latvijas ainavu glezniecībā ieguvējs - Latvijas Universitātes profesors, mākslinieks Roberts Muzis.

Žūrijas komisija pauda gandarījumu par iesniegto darbu augsto kvalitāti, vienlaikus aicinot māksliniekus tvert ainavas jēdzienu daudz plašāk un drosmīgāk, kā arī mazāk turēties pie klasiskās ainavas izpratnes. Balvu dibinājusi Rīgas dome un Preiļu novada dome sadarbībā ar Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienību, Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzeju, Latvijas Zinātņu akadēmiju, Latvijas Mākslas akadēmiju un Jāņa Anmaņa Jauno talantu atbalsta fondu. Tās mērķis ir veicināt mākslinieku interesi atveidot Latvijas dabu un izcelt Latvijas ainavu glezniecības nozīmi mūsdienu mākslā.

BNS/Foto: Edijs Pālens/LETA