Sabiedrība
2018. gada 17. maijs, 12:28

Rīgas mikrorajonu iedzīvotājus pārsteidzis neierasts skats: VAAD brīdina par ievu tīklkodes izplatību

LETA

Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD) pēdējās dienās saņēmis daudz satrauktus iedzīvotāju zvanus un e-pastus ar fotogrāfijām, kā arī ierunātas ziņas VAAD uzticības tālrunī par ievu tīklkodes radītiem bojājumiem, kura savairojusies silto un sauso laika apstākļu dēļ, informēja VAAD.

VAAD norāda, ka ievu tīklkodes radītie bojājumi aptver visu koku baltā tīklojumā un izskatās vizuāli ļoti nepievilcīgi. Patlaban ievu tīklkodes radītie bojājumi novērojami Rīgā Imantas, Zolitūdes un Iļģuciema mikrorajonos.

Dienestā norāda, ka ievu tīklkodes ir parasts ievu kaitēklis, kas cikliski savairojas masveidā, atsevišķiem ievu kokiem nograužot lapas pilnībā un ar tīmekļiem satīklojot visu koku. Citu sugu kokiem tas kaitējumu nenodara. "Kaitēklis šogad īpaši strauji savairojies, jo ilgāku laiku ir silti un sausi laika apstākļi. Vizuāli uz kokiem skats ir ļoti nepievilcīgs, bet pašam kokam tas lielu postu nenodara, - nākamajā gadā tas atkal būs klāts ar zaļām lapām," norāda VAAD.

Dienestā arī atzīmē - kaitēkli var ierobežot, izmantojot mehānisku kāpuru savākšanu un iznīcināšanu. Īpaši svarīgi to veikt pirmajā kaitēkļu savairošanās gadā, kad kokā ir tikai dažas kāpuru ligzdas. Zarus kopā ar kāpuriem jānogriež un jāiznīcina. Kad satīklots jau viss koks, palīgos var ņemt grābekli, ar kura palīdzību tīmekļus no koka kopā ar kāpuriem novāc un iznīcina.

VAAD brīdina dārzu īpašniekus, iedzīvotājus nekādā gadījumā nemēģināt ierobežot kaitēkļu izplatību ar ķīmiskiem augu aizsardzības līdzekļiem, kas ir stingri aizliegts. Par nereģistrētu augu aizsardzības līdzekļu, piemēram, Krievijā ražotu iegādi un lietošanu, paredzēta administratīvā atbildība.

VAAD ir Zemkopības ministrijas padotībā. Dienests veic valsts kontroli un uzraudzību augu aizsardzības jomā, kā arī sadarbojas ar starptautiskām organizācijām, nodrošinot informācijas apmaiņu ar citām valstīm par augu aizsardzības, augu karantīnas, sēklu aprites un selekcionāra tiesību aizsardzības jautājumiem.