foto: Ieva Leiniša/LETA
Vāc ziedojumus juridiskajai palīdzībai "politiski represētajiem" prokrieviskajiem aktīvistiem
Nereģistrētā veidojuma "Nepilsoņu kongress" vadītājs Aleksandrs Gapoņenko, kuru Drošības policija aizturējusi par iespējamām pret Latviju vērstām darbībām, tiek konvojēts uz Vidzemes priekšpilsētas tiesas sēdi, kur lems par viņam piemērojamo drošibas līdzekli.
Sabiedrība
2018. gada 17. maijs, 07:35

Vāc ziedojumus juridiskajai palīdzībai "politiski represētajiem" prokrieviskajiem aktīvistiem

LETA

Krievu skolu atbalsta štābs" sācis ziedojumu vākšanu juridiskās palīdzības nodrošināšanai "politiski represētajiem" prokrieviskajiem aktīvistiem, kuri nonākuši Drošības policijas (DP) redzeslokā saistībā ar martā notikušo "Vislatvijas vecāku sapulci", kurā asi kritizēta tā dēvētā valodas reforma izglītībā, liecina partijas "Latvijas Krievu savienība" (LKS) publikācijas sociālajā tīklā "Facebook".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Aktīvisti pārliecināti, ka saskaņā ar valdošo partiju norādījumiem tiesībsargājošās iestādes izvērtušas represijas pret krievu sabiedriskajiem aktīvistiem Latvijā - sākts kriminālprocess par minētās "Vislatvijas vecāku sapulces" organizēšanu.

Ierakstā pausts, ka DP vajā štāba aktīvistus, "vienu pēc otra" uz pratināšanām izsauc LKS valdes locekļus un sapulces dalībniekus, kā arī tikuši arestēti Aleksandrs Gapoņenko un Vladimirs Lindermans.

Krievu skolu atbalsta štābs sola aizsargāt savus atbalstītājus un aktīvistus. "Tiks organizētas jaunas masu protesta akcijas," brīdināja štābā. Vienlaikus juridiskajai palīdzībai tiks piesaistīti pieredzējuši advokāti, kuru darbs savukārt ir jāapmaksā.

"Tamdēļ aicinām visus štāba atbalstītājus, kā arī citus cilvēkus ziedot līdzekļus juridiskās palīdzības finansēšanai cilvēkiem, kas nokļuva zem politisko represiju ruļļa," norādīts publikācijā.

Kā ziņots, DP izmeklētajā kriminālprocesā par LKS rīkoto sapulci pret pakāpenisko pāreju uz latviešu mācību valodu vispārējās izglītības iestādēs kopumā figurē piecas personas.

18.aprīlī sāktajā kriminālprocesā patlaban vienai personai ir piemērots aizdomās turamās personas statuss, savukārt vēl četrām personām statuss ir - persona, pret kuru sākts kriminālprocess. Jau ziņots, ka aizdomās turētais ir prokrieviskais aktīvists Vladimirs Lindermans, kuram tiesa kā drošības līdzekli noteikusi apcietinājumu. Lindermanu tur aizdomās pēc Krimināllikuma panta par nacionālā, etniskā un rasu naida izraisīšanu. Tāpat viņam inkriminē darbību, kas vērsta pret Latvijas valstisko neatkarību, suverenitāti, teritoriālo vienotību, valsts varu vai valsts iekārtu. Viņš tiek turēts aizdomās arī par masu nekārtību organizēšanu.

Personas pret kuru sākts kriminālprocess statuss piemērots bijušajai Eiropas Parlamenta deputātei, LKS līderei Tatjanai Ždanokai. Pati LKS ir informējusi, ka DP esot vērsusies arī pret LKS valdes locekli Jevgēņiju Krjukovu.

Saskaņā ar likumu, ja sāktā kriminālprocesā iegūtas ziņas, ka, iespējams, konkrēta persona izdarījusi izmeklējamo noziedzīgo nodarījumu, tā iegūst tādas personas statusu, pret kuru sākts kriminālprocess. Nopietnāku statusu, proti, aizdomās turētā statusu, piemēro, ja pierādījumu kopums dod pamatu procesa virzītāja pieņēmumam, ka izmeklējamo noziedzīgu nodarījumu, visticamāk, izdarījusi konkrētā persona.

Kriminālprocess sākts pēc noziedzīgu nodarījumu pazīmēm, par kuriem kriminālatbildība paredzēta Krimināllikuma desmitajā nodaļā "Par noziegumiem pret valsti", kā arī citu noziedzīgu nodarījumu pazīmēm. DP kriminālprocess sākts, "lai novērstu iespējamu mēģinājumu šķietami leģitīmu darbību aizsegā veikt prettiesiskas darbības vai sasniegt prettiesisku mērķi, kā arī ievērojot apstākli, ka DP iegūtās ziņas iespējams pārbaudīt tikai ar kriminālprocesa līdzekļiem un metodēm".

Kriminālprocesā DP vērtē arī iespējamas prettiesiskas darbības 1.maijā Rīgā notikušā gājiena laikā, kuru arī organizēja LKS pārstāvji.

Ždanokas vadītā LKS savā mājaslapā publicējusi 31.martā partijas organizētajā "Vislatvijas vecāku sapulcē" pieņemtu aicinājumu latviešu skolu un mazākumtautību audzēkņu vecākiem. Tajā pausts, ka "nepārdomātā un nesagatavotā visu mazākumtautību skolu pāreja tikai latviešu mācību valodā vedīs pie tā, ka mūsu bērni nespēs apgūt mācību programmu valodā, kas nav viņu dzimtā".

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Saeima 22.martā galīgajā lasījumā pieņēma un Valsts prezidents Raimonds Vējonis jau ir izsludinājis grozījumus Izglītības likumā un Vispārējās izglītības likumā, kas paredz ar 2019./2020.mācību gadu mazākumtautību izglītības iestādēs sākt pakāpenisku pāreju uz izglītību latviešu valodā vidusskolu posmā.

Pakāpenisko pāreju uz mācībām vidusskolās tikai latviešu valodā Krievijas finansētie un atbalstītie informatīvie resursi un organizācijas izmanto, lai grautu Latvijas starptautisko tēlu, kā arī izplatītu vēstījumus par Latviju kā "etnokrātiska un rusofobiska režīma pārvaldītu valsti", norādīts DP 2017.gada publiskajā pārskatā.

Lindermans ir jau otrais prokrieviskais aktīvists, kam piemērots apcietinājums pēdējā mēneša laikā - Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa 21.aprīlī piemēroja apcietinājumu nereģistrētā veidojuma "Nepilsoņu kongress" (NK) vadītājam Aleksandram Gapoņenko, kurš tika aizturēts citā kriminālprocesā par iespējamām pret Latviju vērstām darbībām.