foto: Ieva Leiniša/LETA
Mamikins lūdz Drošības policiju vērtēt, vai ar Ulmaņa apvērsuma piemiņas braucienu netiek pārkāpts krimināllikums
Eiropas Parlamenta deputāts Andrejs Mamikins.
112
2018. gada 16. maijs, 11:58

Mamikins lūdz Drošības policiju vērtēt, vai ar Ulmaņa apvērsuma piemiņas braucienu netiek pārkāpts krimināllikums

Jauns.lv / LETA

Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Andrejs Mamikins iesniegumā Drošības policijai lūdzis izvērtēt, vai ar 15. maijā notikušo "Vienības braucienu", kas ik gadu notiek Kārļa Ulmaņa īstenotā valsts apvērsuma gadadienā, netiek pārkāpts krimināllikums, informēja deputāta birojā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Mamikins uzsvēra, ka nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) ik gadu, kopš 2005. gada, atzīmē apvērsuma gadadienu ar "Vienības braucienu", kurā piedalās simtiem atbalstītāju. Viņš atgādināja, ka DP intensīvi ierosina krimināllietas pret politiķiem, žurnālistiem un sabiedriskajiem aktīvistiem, kuri iestājas pret lēmumu ieviest mazākumtautību skolās mācības tikai latviešu valodā.

Tāpēc eiroparlamentārietis vēlas noskaidrot, kā DP reaģē uz valsts apvērsuma svinēšanu un Ulmaņa godināšanu. "Lai viestu skaidrību, esmu sagatavojis iesniegumu DP, kurā lūdzu izvērtēt VL-TB/LNNK rīkoto pasākumu atbilstoši Latvijas Republikas Krimināllikumam," pastāstīja Mamikins.

Tostarp eiroparlamentārietis vēlas saņemt no DP atbildes uz jautājumiem, vai DP seko minētajam pasākumam, ja seko, vai ir bijuši kādi pārkāpumi, vai pēc DP ieskatiem aicinājums atjaunot "Ulmaņlaikus" vai dzīvot kā "Kārļa Ulmaņa laikos" ir vērtējams kā likuma pārkāpums un vai 1934. gada 15. maijā notikušā valsts apvērsuma slavināšana ir uzskatāma par pārkāpumu.

Viņš vērsa uzmanību, ka 1934. gada naktī no 15. maija uz 16. maiju Latvijā notika valsts apvērsums, kura rezultātā tika arestēti tūkstoši Ulmaņa oponentu, tostarp 32 parlamenta deputāti. Tika atlaista Saeima un slēgtas avīzes, aizliegtas politiskās partijas un arodbiedrības, nedrīkstēja rīkot protesta mītiņus. Tāpat tika apturēta arī Satversmes darbība, bet vardarbīgā veidā bija likvidēta Latvijas valsts demokrātiskā iekārta, norādīja deputāts.

VL-TB/LNNK priekšsēdētājs Raivis Dzintars pauda viedokli, ka Mamikina iesniegums DP liecina "par paranoisku attieksmi". "Katrā ziņā Mamikina kungs ir kaut ko ir sajaucis," sacīja Dzintars, piebilstot, ka karogu brauciens notika 13. maijā, kas nav apvērsuma gadadiena.