foto: LETA
Lai skolas gaitas uzsāktu no septiņu (nevis sešu) gadu vecuma, vajadzēs ārsta zīmi
Meitene ar skolas somu Zinību dienā.
Tava izglītība
2018. gada 6. maijs, 22:01

Lai skolas gaitas uzsāktu no septiņu (nevis sešu) gadu vecuma, vajadzēs ārsta zīmi

Jauns.lv / LNT ziņas

Pārejot uz skolas gaitu sākšanu no sešu gadu vecuma, vecākiem paredzēts atstāt izvēles iespējas, kas nozīmē, ka bērnu skolā drīkstēs laist arī no septiņu gadu vecuma, taču tam obligāti būšot nepieciešams ārstu atzinums, vēsta LNT ziņas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Šādu prasību, kas pagaidām iekļauta Saeimā apspriežamajā likumprojektā, gan vecāki, gan ģimenes ārstu pārstāvji uzskata par nevajadzīgu formalitāti. 

Proti, ja vecāki uzskatīs, ka viņu bērns tomēr nav gatavs uzsākt skolas gaitas no sešiem gadiem, viņiem būs nepieciešams ģimenes ārsta vai psihologa atzinums.

"Vajag zināmu pamatojumu, kāpēc tas bērns mediķu ieskatā nav gatavs pirmās klases programmai," pauž Valsts izglītības satura centra vadītājs Guntars Catlaks. 

Tikmēr skolas bērnu vecāku organizācijai "Vecāku forums" doma par jebkādu zīmogu likšanu atiecībā uz bērniem šķiet nepieņemama. Turklāt psihologa pakalpojumus valsts neapmaksā. 

Tāpat tiek pausta neizpratne, ka jaunais regulējums vecākiem it kā dod izvēles tiesības, kuras vienlaikus tiek ierobežotas. 

Izziņu izsniegšana par to, vai bērns ir vai nav gatavs iet uz skolu, ģimenes ārstiem nav nekas jauns. Pašlaik tādas tiek izrakstītas tikai otrādi, proti, tādos gadījumos, kad vecāki uzskata, ka bērns varētu apmeklēt pirmo klasi no sešiem gadiem. Mediķi gan ir kategoriski pret jauno kārtību. 

Savukārt Valsts izglītības satura centrā mierina, ja arī bērnam nebūs ārsta zīmes, bez izglītības viņš nepaliks. 

Tēmas