Ko pasaules politiskie līderi - tostarp Vējonis un Ilvess - saka par slaktiņu Briselē
Visi kā viens nosoda Briseles teroaktus.
Politika
2016. gada 22. marts, 23:42

Ko pasaules politiskie līderi - tostarp Vējonis un Ilvess - saka par slaktiņu Briselē

Jauns.lv

Pasaules valstu un starptautisko organizāciju līderi otrdien nosodīja Briselē notikušos teroraktus.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Eiropas Savienības (ES) visu 28 dalībvalstu vadītāji kopīgā paziņojumā uzsvēra, ka Briseles terorakti bija uzbrukums demokrātijai.

"Tas bija uzbrukums mūsu atvērtajai demokrātiskajai sabiedrībai," teikts paziņojumā.

"Šis jaunākais uzbrukums tikai nostiprina mūsu apņēmību aizsargāt Eiropas vērtības un toleranci no netoleranto uzbrukumiem. Mēs būsim vienoti un stingri cīņā pret naidu, vardarbīgo ekstrēmismu un terorismu," uzsvēruši ES valstu līderi.

Eiropas Komisijas (EK) prezidents Donalds Tusks savā paziņojumā uzsvēris, ka "šie uzbrukumi iezīmē kārtējo zemo punktu, [kurā vainojami] teroristi, kas kalpo naidam un vardarbībai".

"Eiropas institūcijas ir radušas mājvietu Briselē, pateicoties Beļģijas valdības un tās tautas dāsnumam. Eiropas Savienība tagad atdod šo solidaritāti un darīs to, kas pienākas, lai palīdzētu Briselei, Beļģijai un Eiropai kopumā stāties pretī terora draudiem, ar kuriem mēs visi saskaramies," raksta Tusks.

EK viceprezidents Enerģētikas savienības jautājumos Marošs Šefčovičs mikroblogu vietnē "Twitter" uzsvēris, ka ir "sašutis par uzbrukumiem Briselē".

"Lūgšanas par nevainīgajiem upuriem, domās kopā ar viņu ģimenēm. Mūsu komanda ir drošībā," viņš raksta.

ANO ģenerālsekretārs Bans Gimūns Briseles teroraktus nodēvējis par "nicinājuma vērtiem" un paudis cerību, ka "atbildīgie drīz tiks tiesāti".

ASV prezidents Baraks Obama uzsvēra, ka cīņā pret terorismu ir jāapvienojas visiem neatkarīgi no pilsonības, rases vai ticības.

"Mums ir jābūt kopā neatkarīgi no pilsonības, rases vai ticības, cīnoties pret terorisma postu. Mēs varam sakaut un mēs sakausim tos, kuri apdraud cilvēku drošību visā pasaulē," sacīja Obama vizītes laikā Kubas galvaspilšetā Havanā.

"Mēs darīsim visu, kas nepieciešams, lai atbalstītu savu draugu un sabiedroto Beļģiju, saucot pie tiesas tos, kas ir atbildīgi, un šis ir vēl viens atgādinājums, ka paasulei jāapvienojas," uzsvēra Obama.

Francijas prezidents Fransuā Olands paziņoja, ka "ar uzbrukumiem Briselē ir dots trieciens visai Eiropai". Viņš aicināja Eiropu "spert vitāli svarīgus soļus draudu nopietnības priekšā".

Savukārt Francijas premjerministrs Manuels Valss uzsvēra, ka "mēs esam karastāvoklī", un ka pēdējo mēnešu laikā šāds karš Eiropā bijis vairākkārt.

Zviedrijas premjerministrs Stefans Lefvens savā paziņojumā uzsvēris, ka "tas ir uzbrukums demokrātiskajai Eiropai".

Dānijas valdības vadītājs Larss Leke Rasmusens nosodījis Briseles teroraktus, nodēvējot tos par "nožēlojamu uzbrukumu".

"Domās esmu kopā ar upuriem un viņu ģimenēm. Mēs esam kopā ar Beļģiju," Rasmusens ierakstījis mikroblogu vietnē "Twitter".

Itālijas premjerministrs Mateo Renci norādījis, ka "uzbrucēji nāca no vietām, kurām tika uzbrukts. Draudi ir globāli, bet slepkavas ir vietējie".

Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess uzsvēris, ka Eiropas Savienības (ES) sadarbības uzdevums ir atrast tās personas un organizācijas, kas otrdien sarīkoja teroraktus Briselē.

"Atkal notiek mēģinājumi mūs nogalināt, tieši Eiropas sirdī," sociālajā tīklā "Facebook" ierakstījis Ilvess.

"Atbilde šādiem zemiskiem un pretīgiem noziegumiem ir visas Eiropas sadarbība, lai notvertu un iznīcinātu šos kriminālnoziedzniekus un viņu tīklus," uzsvēris Igaunijas prezidents.

"Igaunija ir ar Beļģiju. Mūsu līdzjūtība visiem Briseles sprādzienu upuriem un viņu tuviniekiem," piebildis Ilvess.

Igaunijas premjerministrs Tāvi Reivass paziņoja, ka teroristu nolūks ir sēt bailes.

"Mēs esam dziļi satriekti par teroraktiem, kas notika Briselē. Šiem (...) zemiskajiem uzbrukumiem ir viens mērķis: sēt bailes," Reivasa teiktais citēts Igaunijas valdības preses dienesta paziņojumā.

"Mēs nepadosimies bailēm. Arī, kad ir noticis uzbrukums Eiropas sirdij. Eiropa ir ar Beļģiju un visu Eiropu, nostājoties pret terorismu," uzsvēris Igaunijas premjers.

Viņš arī izteica līdzjūtību upuru tuviniekiem.

"Igaunija domās ir ar jums," teikts Reivasa paziņojumā.

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite un premjerministrs Aļģirds Butkevičs otrdien pauda savu solidaritāti un līdzjūtību sprādzienos Briselē bojāgājušo tuviniekiem un cietušajiem, kā arī nosodīja Beļģijas galvaspilsētā notikušos teroraktus.

"Solidāri esmu kopā ar visiem, kurus notikušais ir skāris," Grībauskaite rakstīja mikroemuāru vietnē "Twitter", notikumus Briselē raksturojot kā "šausmīgus teroraktus".

"Izsaku visdziļāko līdzjūtību upuru ģimenes locekļiem un tuviniekiem un visiem Beļģijas un citu valstu iedzīvotājiem, kurus skārusi šī traģēdija. Vēlu būt vienotiem šajā grūtajā laikā un vēlu veselību un gara spēku ievainotajiem," teikts Butkeviča līdzjūtībā.

Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis paziņojis, ka "Latvija kategoriski nosoda otrdien, 22.martā, notikušos terora aktus Briselē. Šādai rīcībai nav attaisnojuma un tā grauj pamatvērtības, kurās balstās demokrātiska sabiedrība. Diemžēl šis tik īsā laikā ir vēl viens atgādinājums, ka terorisms mūsu gadsimtā ir viens no lielākajiem izaicinājumiem katras valsts un visas pasaules drošībai un mums kopā visiem spēkiem jācīnās pret to."  

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs otrdien žurnālistiem teica, ka notikušais Briselē apliecina - cīņa pret terorismu ir ilgstoša un jautājums vairs nav par to, vai būs terorakti, bet gan - kad būs.  

Jebkurš terorakts ir bezjēdzīgs un nosodāms politisko mērķu sasniegšanas veids, piebilda Lietuvas premjerministrs.

Jau vēstīts, ka Beļģijas galvaspilsētā Briselē otrdien notika vairāki sprādzieni, tostarp lidostā un metro. Uzbrukumos ir vismaz 34 bojāgājušie.


BNS/Foto: AFP/EPA/Reuters/Vida Press